"Фейсбук" ще използва изкуствен интелект за разпознаване на изображения, видео и текст, пропагандиращи екстремистка идеология, заявиха представители на компанията пред Би Би Си.

"Искаме да откриваме терористичното съдържание незабавно, преди хората в нашата общност да са го видели."

Мерките са предприети заради нарастващия натиск от правителствата технологичните гиганти да свалят от платформите си възможно най-бързо публикации, пропагандиращи тероризъм.

Алгоритъм ще проверява дали качваните в социалната мрежа клипове и изображения съвпадат с вече блокирано съдържание. Ако се открият еднакви кадри, публикацията няма да бъде качена.

Ще бъдат засичани и текстове, които пропагандират насилие. Системата ще анализира вече свалени постове и ще търси съвпадения в качваните в мрежата. С времето алгоритъмът ще се усъвършенства и ще открива все повече опасни постове.

Компанията заяви, че ще блокира профилите на потребители, които подкрепят тероризма.

"Ислямска държава" използва социалните мрежи за набиране на членове и радикализиране на хора по целия свят. Това повдига сериозни въпроси пред големите технологични компании.

Те са критикувани за това, че позволяват на екстремисти да използват платформите им за разпространение на идеологията си и за въздействие върху хора, които извършват терористични актове.

Британските власти критикуват компаниите, защото разчитат само на потребителите да докладват за екстремистко съдържание, вместо самите те да действат активно.

"Фейсбук" вече обяви, че наема 3000 души, които ще преглеждат публикациите, за които са подадени сигнали. Компанията подчертава също, че повече от половината профили, които премахва заради екстремистка пропаганда, са открити от нейни служители.

Сега "Фейсбук" включва в борбата срещу тероризма изкуствения интелект.

"Знаем, че можем да се справим по-добре като използваме технологии, в частност изкуствен интелект, за да спрем разпространението на екстремистко съдържание във фейсбук."

Едно от главните предизвикателства при автоматичното откриване на екстремистко съдържание е рискът от сваляне на постове, които се отнасят за тероризма, но не го подкрепят - например новини, за ислямистката пропаганда, които съдържат цитати или видео.

"Контекстът е всичко", казва Моника Брикет, директор по упралението на глобалната политика на "Фейсбук".

Компанията изтъква, че алгоритмите ѝ все още не са толкова добри колкото хората при разпознаването на контекста и различаването на постове, призоваващи към насилие, и кампании срещу тероризма.

"Фейсбук" обяви също, че е увеличил екипа си от специалисти, които се борят с тероризма. Той включва експерти по противодействие на тероризма, бивши прокурори, служители на реда и инженери.