Започната от местния герой и адвокат Афроз Шах, инициативата „Да почистим Версова“ в Мумбай постепенно се превърна в една от най-големите акции по почистване на плажове в света. Шах и плажът на Мумбай влязоха в хиляди заглавия по цял свят, дори от ООН похвалиха неговите усилия. За тях той получи наградата „Шампион на земята“.

Пластмасовите отпадъци бяха навсякъде – на морския бряг, на пясъка, по пешеходните пътеки – всичко беше заринато в боклук. Реших, че ще трябва да направя нещо. Пред мен имаше различни възможности. Можех да заведа съдебно дело за защита на обществения интерес във Върховния съд на Бомбай и да поискам от съда да издаде разпореждания, можех и да се оплача на местните общински власти. Но аз исках да взема правилното решение и да вървя по верния път. Това беше моята планета, моята околната среда, моят океан и мое човешко право. Реших да си сложа ръкавици и да разреша проблема, като се свържа с моя океан и междувременно накарам хората да ми помогнат“, споделя Шах пред „Лоджикъл Индиън“.

Пътят, съвсем очаквано, не бил лек.

В началото бяхме само двама. Още си спомням първия ден. Изнесох пет торби, пълни с пластмаса. Започнахме през октомври 2015 г. и до момента сме изнесли 4300 тона боклук. Почиствахме всяка събота и неделя. Провеждахме и програми за повишаване на осведомеността сред рибарите и хората от бедните квартали“, разказва гордо Шах.

На въпрос за ролята, която обикновените хора могат да играят в опазването на морската среда, Шах смята, че програмите за осведомяване са от решаващо значение.

Близо до южния край на плажа има бедняшки квартали. В този район има 32 тоалетни за над 15 000 души. Нечовешките условия на живот са токсични както за жителите, така и за околната среда. Ние организирахме програми за повишаване на осведомеността в тази област, а периодично чистехме тоалетни“, обяснява той.

Шах е убеден, че когато става дума за опазване на околната среда, законът не е достатъчен.

Вземете например управлението на твърдите отпадъци. Имаме твърде много закони, правила и разпоредби, но малко реални действия. Ние искаме закони, но още по-важно е и какво правим.

Законът не е достатъчен, казвам ви го като адвокат. Ние сме всички заинтересовани страни, всички сме акционери. Всеки един от нас трябва да премине от призивите за спазване на закона, към действия и създаване на връзка с природата, тясна връзка“, настоява активистът пред „Лоджикъл Индиън“.

 

"Площад Славейков"