“Мечтата ми е обединението на Германия и се надявам този съдбовен час да настъпи”, изрече далеч преди падането на Берлинската стена Хелмут Кол.

Да, Германия е обединена от 3 октомри 1990 г. Кол не осъществи политическата си мечта сам, това стана заедно с първия и последен президент на СССР Михаил Горбачов. Хелмут Кол остана в германската история като канцлер обединител.

Един личен спомен на автора

Ще призная нещо, което съм споделяла само с най-близките си. Горбачов идва на власт в Москва на 11 март 1985 г. след смъртта на генералния секретар на КПСС Константин Черненко. Обявява перестройка и гласност. Търси контакт в името на разведряването с Хелмут Кол, но канцлерът отказва. 

В онези години у нас имаше две партии – комунистическата БКП и земеделската – БЗНС. Втората имаше задача да поддържа отношения със Запада, никой там не контактуваше с БКП. И не само това – по повеля на Москва БЗНС осъществяваше контакти със западни държави. Така през лятото на 1986 г. на БЗНС в лицето на лидера Петър Танчев Москва възложи мисия – да се уреди среща на Горбачов и Кол. По това време аз бях преводачка на политици от БЗНС от немски език.

Уредена беше среща между Танчев и Кол през август 1986 г., ако не се лъжа на 25 август. Пристигаме с г-н Танчев в уречения ден и час във федералното канцлерство, тогава в Бон. Посрещна ни на входа най-довереният съветник на канцлера Кол – Хорст Телчик. С нас беше посланикът ни в Бон, не желая да спомена името му. На него му беше отказано да участва в разговора с Хелмут Кол. Без да имам вина, българският дипломат никога не ми прости, че той е бил върнат, а аз - допусната в кабинета на канцлера.

Михаил Горбачов връчва на Хелмут Кол наградата "Квадрига" на церемония в Берлин на 3 октомври 2005 г. - 15-ата годишнина от обединението на Германия.

След продължителен разговор Петър Танчев успя да убеди Кол да се срещне с Михаил Горбачов, което и стана. По време на разговора Кол постави условия, които засега ще запазя за себе си. След срещата се върнахме в посолството ни в Бон. Слязохме в бункер, посланикът пусна заглушаващо устройство и предадохме грама до София и Москва за разговора и условията на Кол.

После двамата се сприятелиха, Берлинската стена падна, Германия се обедини. Съдбата на Горбачов е известна, Германия никога няма да забрави ролята му за падането на Берлинската стена и обединението на страната.

Рекордьорът Кол

Хелмут Кол е най-дълго управляващият канцлер – от 1982 до 1998 г. Неговата амбиция беше да надживее политически именития си съпартиец Конрад Аденауер и го постигна. Аденауер управлява ФРГ 14 години. Кол бе 16 години начело първо на ФРГ, впоследствие до 1998 г.  - и на обединена Германия.

Той се ражда на 3 април 1930 г. като трето дете на финансиста Ханс Кол и съпругата му Сесил в Лудвигсхафен, където и почина днес в къщата си. Завършва право и история във Франкфурт на Майн. В редиците на ХДС встъпва още като ученик през 1946 г.

От 1969 до 1976 г. е премиер на федералната провинция Ренания-Пфалц. През 1982 г. става шестият федерален канцлер. Беше начело на Християндемократическия съюз (ХДС), от 1973 до 1998 г., а до 2000 г. - почетен председател. Той бе свален от поста от Ангела Меркел, открита за политиката от самия Кол. Тя го разобличи в противозаконно финансиране на ХДС с публикация във в. “Франкфуртер алгемайне”.

1991 г. Ангела Меркел е седнала до Хелмут Кол, който обявява назначаването й за вицеканцлер.

Кол беше изправен пред съд за получени и необявени 565 000 германски марки дарение за ХДС. През 2001 г. беше осъден на глоба в размер на 300 000 марки.

От 1950 г. имаше брак с Ханелоре Ренер, станала Кол. От брака се раждат двама синове – Валтер и Петер. Тя заболява от тежка светлинна алергия. Всяка светлина – слънце или лампа, й причиняваше огромно страдание. Тя се самоуби през 2001 г.

Злите езици мълвят, че истинската причина г-жа Кол да се раздели с живота е любовна афера на съпруга й с неговата секретарка Майке Рихтер. Той се жени за нея на 8 май 2008 г. Тя изолира Кол, дори синовете му нямат контакт с него. Сега Майке Кол остава вдовица и ненавиждана мащеха.
А Хелмут Кол остава в историята като канцлер обединител.

Само преди 4 дни се навършиха 30 години от знаменития призив на Роналд Рейгън:"Мистър Горбачов, съборете тази стена." Те са произнесени на Берлинската стена в присъствието на Хелмут Кол.