Правилно казват, че любовта крепне покрай раздялата.

Това е един от ключовите изводи от ново допитване на Изследователския център "Пю" за отношението на европейците към ЕС. След "Брекзит" отношението към блока се подобри в много страни, включително в САЩ. В Полша например почти три четвърти от населението говорят за положително мнение за ЕС. Горе-долу същото е в Германия и Испания. Близо половината от всички британци казват, че подкрепят ЕС, в сравнение с 40 на сто от миналата година.

Ето още два ключови извода. Европейският проект е популярен сред най-младите жители на Европа. Впечатляващите 73 на сто от анкетираните на възраст от 18 до 29 години подкрепят организацията. Само 58 на сто от европейците над 50-годишна възраст споделят мнението им. Хората, подкрепящи левицата, са по-благосклонни към ЕС, отколкото тези, които наричат себе си консервативни. Трябва също да се отбележи, че мнозинството от анкетираните заявиха, че "Брекзит" лошо се е отразил на Великобритания, а мнозинството от британците казват, че излизането им ще повлияе отрицателно върху "европейския проект". Различни са мненията им какво означава това за Великобритания.

Не е изненадващо, че гърците (които пострадаха от строгите икономии) имат най-лошо мнение за блока. Само една трета от страната се отнася положително към ЕС.

Нарастването на подкрепата з ЕС съвпадат с възвръщането на икономическата увереност на континента. Икономиката в еврозоната отбеляза значителен ръст през 2016 г. и тази тенденция се запази. Безработицата падна до едноцифрени показатели, а създаването на работни места в началото на таи година се ускори до рекорд за последните 9 години.

Новините за Брюксел обаче не са само добри. Както обясняват авторите на отчета, "макар малцина граждани на европейския континент да искат излизане на страната си от ЕС, много от тях се стремят гласовете им да бъдат чути на собствени референдуми за членството в ЕС". Това е свързано предимно с разочарованията заради проблема с бежанците и икономическото управление на ЕС. Над половината от всички европейци също така искат страните им да могат да сключват собствени търговски споразумения с други страни. И почти три четвърти искат страните им да контролират бъдещата миграция, идваща извън пределите на ЕС.

Имиграцията е особено трънлив проблем за ЕС. През последните две години милиони хора от Сирия и Северна Африка пристигнаха в Европа, много от тях се добраха с лодки или по опасни маршрути по суша. През 2015 г. в Европа пристигнаха най-малко 1 милион мигранти - огромен скок в сравнение с 2014 г. Това доведе до засилване на безпокойството заради престъпността, тероризма и напускането на родните места.

Сега много европейци искат да имат повече права при вземането на решения кой може да идва и да остава. Над 80 на сто от всички унгарци заявяват, ме правителството им трябва самостоятелно да решава кой може или не може да емигрира в тяхната страна. Близо 77 процента от поляците, 75% от французите и три четвърти от всички германци са съгласни с това. В Италия, Испания и Гърция рейтингът на одобрение е почти също толкова висок.

Мнозинството в страните, където е направено проучването, иска също правителствата да имат по-голям контрол върху една от основополагащите свободи на ЕС - свободното движение на хора. През 2015 г.о 1,4 милиона души са мигрирали от една страна на ЕС в друга. В допитването на Изследователския център "Пю" по-голямата част от хората заявяват, че искат техните правителства да могат да налагат свои собствени ограничения.

Но даването на страните на по-голяма автономия по въпросите на имиграцията и търговията ще противоречи на основната мисия на ЕС.

"Ако те се откажат от самия принцип, това ще бъде много сериозен удар по основните причини за създаването на ЕС, - каза Джошуа Коул, професор в Мичиганския университет в Ан Арбър. - Това означава, че европейският проект в първоначалния си вид наистина ще бъде преосмислен.

Договарянето на търговски споразумения според него също така ще противоречи на основния смисъл на проекта.

"ЕС е създаден, за да действа Европа като едно цяло. Ето какво значи това. Едва ли може наистина да се предположи, че проектът ще се развива по-добре, ако страните могат да договарят свои собствени споразумения, - смята той. - Ако става дума за това, ЕС е излишен."

Проучването на Изследователския център "Пю" откри и масова антипатия към политическите партии в страните на анкетираните. Авторите пишат:

"Малко политически партии в Европа имат широка популярност. С тази тенденция по правило се справят стабилните партии в Западна Европа, които не са твърде пострадали икономически в годините след кризата в еврозоната. Подкрепата към често евроскептичните десни партии съществено е ограничена. В нито една от изследваните страни не се намери повече от четвърт от възрастното население, което да се изказва положително за партии като Националния фронт във Франция, холандската Партия за свобода (ПзС) или Партията за независимост на обединеното кралство (ЮКИП)."

-----------------

* Авторката е коментатор във в. "Вашингтон пост", където е публикувана статията.