Пълна каша се разрази покрай сагата с участието (или неучастието) на ЦСКА-София в турнира Лига Европа.

Снощи стана ясно, че Арбитражният спортен съд в Лозана (КАС) е отхвърлил жалбата на американските адвокати на клуба, породена от решението на УЕФА да забрани на “червените” да играят в надпреварата, тъй като ги счита за нов клуб. А това означава налагане на 3-годишното правило, според което един отбор получава лиценз за евротурнирите, ако има членство в съответната футболна федерация от най-малко 3 г.

След излизане на становището на КАС из медии, социални мрежи и форуми тръгнаха всевъзможни тълкувания. Ще играе ли ЦСКА в Европа или не? Клубът реагира положително, като дори обяви, че праща на жребия в понеделник почетния си президент Димитър Пенев.

Още преди решението на КАС “червените” фенове (и някои журналисти) видяха “знак” в това, че УЕФА публикува списък за жребия, в който фигурира ЦСКА-София, а не “Дунав” (Русе), който първо бе включен, но после заменен със столичния клуб.

С малък шрифт отдолу обаче се казва следното: 

"Листата с клубовете е временна и обект на финално потвърждение от УЕФА. Участието на ЦСКА София зависи от съдебни процедури."

По-долу ще обясним за позицията на съдебна инстанция като КАС.

Нека сега кажем, че окончателно решение за ЦСКА ще има в понеделник сутринта и то ще бъде взето от Клубният контролен финансов панел на УЕФА. Той ще каже “да” или “не”. Възможно е на самата церемония да няма име на отбор - ЦСКА или "Дунав", а на това място да пише N3.

За момента ЦСКА-София е в турнира Лига Европа на базата на лиценз, издаден от БФС. Въпреки забраната от УЕФА. Лицензът беше даден след произнасянето от Швейцария на 29 май.

Точно това е причината КАС да отхвърли жалбата - заради липсата на правен интерес. Съдът няма за какво да се произнася, след като ЦСКА има лиценз. За момента.

Ето какво написа във фейсбук адвокат Радостин Василев, който в миналото работеше в ЦСКА и който извърши сложната трансформация на ЦСКА-София миналото лято:

“ЦСКА към момента ще играе в УЕФА само и единствено заради издадения лиценз от БФС. Писмото на УЕФА до БФС относно тригодишното правило не е насочено към ЦСКА, не засяга интереса на ЦСКА и не може да бъде обект на обжалване. Няма правен интерес и от искане за спиране на изпълнение на нещо което не подлежи на изпълнение от ЦСКА. Затова искането на американските адвокати на ЦСКА е отхвърлено. Те дори не са искали бърза процедура??? БФС без да иска е направил невероятна услуга на ЦСКА. Важното е, че сме в Европа за сега и враговете няма да спят!
САМО ЦСКА!!!

P.S. Коефициентът ни в УЕФА говори, че за администрацията на УЕФА ние сме наследник на фалиралия ЦСКА, което води враговете до шизофренно мучене.”

Вижте официалната позиция на ЦСКА:

“Армейци,

С решение от 16.06.2017 г. председателят на апелативното отделение на КАС отказва да допусне предварителни обезпечителни мерки поради признание от страна на УЕФА, че ЦСКА е изпълнил всички критерии за допускане в турнира Лига Европа. С този акт участието на ЦСКА в Лига Европа за сезон 2017/2018 година е осигурено успешно, като УЕФА изрично си запазва правото да се сезира отново по въпроса. Очаквайте подробности от правния екип.

Очакваме първия съперник на ЦСКА на жребия за Лига Европа, който ще се тегли в понеделник в Нион. Армейците ще бъдат представлявани от почетния президент на клуба Димитър Пенев.”

А ето и становището на КАС:

"Арбитражният спортен съд (КАС) в Лозана отхвърли спешното искане за временни мерки, което бе пожелано в жалбата на новосформирания футболен клуб ПФК ЦСКА София ЕАД (ЦСКА-София) срещу УЕФА по отношение на решение на европейската централа от 29 май 2017 г. (Решението). 

В Решението УЕФА отказва молбата на ЦСКА-София за изключение от т. нар. "тригодишно правило", или правилото, според което този, който иска лиценз, трябва да е регистриран член на страна членка на УЕФА поне от три години. Вследствие на това УЕФА индикира, че ЦСКА-София не може да кандидатства за лиценз за евротурнирите през сезоните 2017/2018 и 2018/2019. 

Искането на клуба за временни мерки срещу изпълнението на решението е отхвърлено, като се има предвид, че властите на УЕФА не са решили да отхвърлят решението на Българския футболен съюз, който дава лиценз на ЦСКА-София да участва в Лига Европа през сезон 2017/2018. 

Следователно към днешна дата българският клуб има право да участва в Лига Европа през сезон 2017/2018 и към този момент не е застрашен от някакъв риск или тежки последствия. Следователно всякакви временни мерки срещу изпълнението на Решението на УЕФА и излишна заповед към УЕФА да преустанови или да спре ЦСКА-София от участие в предстоящото издание на Лига Европа са отхвърлени."

И така - казано най-просто и синтезирано (отново), ЦСКА-София е в Лига Европа към настоящия момент. До понеделник, когато УЕФА ще реши окончателно. Ако забраната бъде потвърдена, квотата ще бъде заета от "Дунав" (Русе). А ЦСКА няма да играе в Европа този и следващият сезон заради 3-годишното правило.