„Казах на президента Вучич, че новият премиер трябва да е човек семеен, с деца", заяви наскоро Драган Маркович, лидер на малката партия "Единна Сърбия", която сега влезе в коалиция с мощната Сръбска партия на прогреса (СПП) на президента Вучич. Ултраконсервативният Маркович, който едно време се хвалеше, че в родния му град „няма нито един хомосексуален", сега навярно е безкрайно разочарован.

След категоричната си победа на президентските избори, авторитарно управляващият Вучич седмици наред държа всички в напрежение, а медиите се надпреварваха да гадаят кого ще избере Вучич за свой наследник на премиерския пост. В четвъртък вечерта най-после дойде новината: за първи път в историята на Сърбия начело на правителството ще застане жена - и то жена, която съвсем открито признава хомосексуалността си.

Пътят на Бърнабич

Досегашната министърка по въпросите на държавната администрация и местното управление Ана Бърнабич има впечатляваща биография: следвала е маркетинг в САЩ и в Англия, след което е работила по различни проекти на ЕС и на американската Агенция за международно развитие USAID. По-късно оглавява американската фирма Continental Wind Serbia (CWS), която разработва ветрогенераторни паркове. Бърнабич владее отлично английски и руски. Безпартийна е и има имиджа на „независим експерт", което в очите на разочарованите от политиката сърби само по себе си е нещо положително.

Но не квалификацията на Бърнабич е темата, която живо интересува сръбското общество от миналия август насам. Тогава 41-годишната Бърнабич стана първата министърка, която открито признава своята хомосексуалност. И то в една страна, където думата на Православната църква има голяма тежест, а само допреди няколко години парадът на хомосексуалните предизвикваше редовни сблъсъци между полицията и „патриотичните“ хулигани.

Вучич, който в продължение на години сам се числеше към великосръбските националисти, навремето пожъна много похвали за „смелостта“ да назначи лесбийка за министър. 

„Казах му (на Вучич - бел.ред.), че няма да изтъквам сексуалната си ориентация, но няма и да я крия. И той се съгласи", заяви Бърнабич през февруари в интервю за Дойче Веле. И добави: „Мисля, че това е забележителна стъпка за сръбското общество. Категорично против съм някой да получава даден пост само защото принадлежи към определено малцинство. Но ако човекът е компетентен, той не бива да бъде дискриминиран заради своята ориентация или мнение".

Историята на един скандал

Маргинализираната опозиция и малкото критични медии обвиняват Вучич, че се разпорежда с държавата като със своя собственост. Постовете в обществената администрация и щедрите поръчки се разпределят само измежду верните му поддръжници, икономиката е разсипана, на свободния печат беше сложен намордник. А в един от големите скандали в Сърбия роля изигра и Бърнабич. В него тя се показа много услужлива към тогавашния премиер Вучич.

Ето историята: В края на 2015 бивша служителка на CWS се оплака от корупцията в Сърбия. В телефонен разговор, който беше подхвърлен на медиите, тя обвини директора на държавната фирма „Електропреносни мрежи" Никола Петрович, че е поискал 2 милиона евро в брой от американската фирма CWS, за да включи неин ветрогенераторен парк към мрежата. Пикантното в тази история е, че Петрович е близък приятел и кум на Александър Вучич. Но обвиненията бяха отхвърлени - лично от Ана Бърнабич, която по онова време беше директор на CWS. Само няколко месеца по-късно Бърнабич вече заемаше министерски пост. Немалко сърби го изтълкуваха като един вид отблагодаряване за услугата.

Като член на правителството на Вучич Ана Бърнабич не се отличаваше със солови акции. Тя по-скоро беше една от многото, които неспирно хвалеха премиера като велик реформатор. Включително и когато Вучич предприемаше драстични мерки за икономии, орязвайки например и бездруго мизерните пенсии. „Ето на това казвам аз отговорност: смело да кажеш на хората какво е възможно и какво - не", заяви тогава Бърнабич.

Да, тя е млада и чаровна, но едва ли има друго, което да я отличава от останалите привърженици на Вучич, твърдят наблюдатели. Тъй като партията на Вучич има широко мнозинство в парламента, лидерът ѝ на практика може сам да определя кой какви постове да заема в правителството, казва белградският философ и публицист Владимир Милутинович „Всяка личност, която в една такава ситуация поема премиерския пост, ще трябва да се подчинява на Вучич", добавя Милутинович.

"Тя е богата и хомосексуална. И е хърватка!"

Голяма част от опозиционно настроените сърби не смятат, че издигането на Бърнабич за премиер представлява някакъв крайъгълен камък. Сексуалната ѝ ориентация не играе никаква роля за развитието на страната, казват те. В същото време сред консервативните съпартийци и привърженици на Вучич изборът на хомосексуална жена за премиер със сигурност е предизвикал недоволство.

Другояче изглеждат нещата в съседна Хърватия, където сякаш всички се радват на новината за избора на Бърнабич. Медиите там твърдят, че тя била всъщност хърватка. Още от 1673 година предците ѝ живеели на адриатическия остров Крък, където, впрочем, Бърнабич има вила. „Тя е богата и хомосексуална. И е хърватка!" - обяви наскоро радостно един хърватски портал.

Дойче веле.