"Гласувах за връщането на нормалността във Висшия съдебен съвет. Гласувах за един ВСС, в който магистратите съдии и изобщо всички членове на ВСС да участват във възстановяването на доверието в съдебната система."

Това каза днес председателят на ВКС Лозан Панов, след като около 11 ч пусна ръчно бюлетина в изборите за съдийска квота в бъдещия ВСС. Съдия № 1 изчака на опашка около половин час заедно с многото магистрати, които са избрали да гласуват ръчно.

Опашка от съдии, желаещи да гласуват с хартиена бюлетина, се изви в изборния ден. 

На въпрос на Клуб Z – какво би било посланието му към редовите съдии, след като стана ясно, че „отгоре“ се спускат листчета с имена на „правилните“ кандидати, а от ВАС дори излезе официално писмо - на бланка на съда! - да се подкрепи еди-кой си съдия, той каза:

"Аз гласувах като съдия – не съм гласувал като административен ръководител. Това бих искал да им кажа.

Да се доверят на съвестта си, да се доверят на собствената преценка за всеки от кандидатите. Искам да пожелая успех на всеки от кандидатите. А на съдиите право е да упражнят избора, който са счели за необходим.

Призивът ми към всички е да бъдат активни в осъществуването на своето право както днес, така и утре. Да се доверят на съвестта си и на своето вътрешно убеждение за всеки един от кандидатите. Нямат място административните ръководители в този процес – казвал съм го много пъти! Повтарям: гласувах не като административен ръководител - председател на съд, гласувах като съдия" - заяви той явно по повод колегата си председател на ВАС Георги Колев, който самоотвержено защити глвния си секретар, пратил въпросното "окръжно" да се гласва за определен кандидат.

Панов изрази задоволство от високата избирателна активност до момента (22,3 % към 10 ч., б.р.) и каза, че е много важно и утре да е така на евентуалните балотажи.

Той напомни обаче, че такива практики като листчетата с имена, спуснати до съдиите, трябва да са обект на анализ от ВСС след изборите.

Панов отказа да коментира номинациите от парламента за политическа квота в бъдещия ВСС, защото те още текат.

По повод инцидента с развитите винтове на джантите на служебната му кола, той обяви, че чака резултати от военноокръжна прокуратура. Но в понеделник е викан и е дал обяснения по образуваната проверка.