Сред сътресенията от екстремистки нападения, политическа криза и огромния пожар с много жертви в Лондон британската кралица Елизабет Втора заяви днес, че Великобритания е обзета от дълбока печал, но британците посрещат непоколебимо нещастията.

"Трудно е да не бъдем в дълбока покруса. Страната стана свидетел на поредица ужасни трагедии", отбеляза кралицата - най-възрастният и най-дълго управлявалият монарх в света - в обръщение по повод официалното честване на рождения й ден днес.

Кралицата призна, че при посещенията си в Манчестър и Лондон е била силно впечатлена и трогната от готовността на хората да утешат и помогнат на оказалите се в нужда.

"Изправено пред изпитания, Обединеното кралство остава непоколебимо пред нещастията. Единни в скръбта си, ние сме също толкова решени, без страх и безкористно, да помагаме на онези, които трябва да градят наново живота си след понесена ужасна загуба или травма", посочи в обръщението си тя, цитирано от БТА.

Елизабет е родена на 21 април 1926 г., когато президент на САЩ е Калвин Кулидж, а Йосиф Сталин тъкмо е поел контрол върху Съветския съюз. Тя се възкачва на трона през 1952 г., когато е на 25 години.

На 91 години тя продължава да изпълнява официалните си задължения, но в последните години ограничи многобройните си ангажименти. По силата на традиция, датираща от 1748 г., британската кралица отбелязва всяка година рождения си ден два пъти: на истинската дата 21 април и с официално честване, което обикновено се пада във втората събота на юни. От 1974 г. официалният рожден ден се празнува в интервала 11-17 юни, тъй като има малка вероятност за валежи, които да попречат на тържествата.