Съдия Цветинка Пашкунова от Върховния касационен съд "влетя" единствена без балотаж в бъдещия състав на ВСС. Тя е номинация на съдия Капка Костова от Наказателната колегия на съда и взе безапелационните 988 гласа.

Тя е участвала в разглеждането на някои от знаковите дела през годините - това за убийството на Андрей Луканов и срещу Цветан Цветанов по обвинението за присвояване на над 50 000 лева в полза на ексшефа на РЗБОП Велико Търново Орлин Тодоров. През лятото на миналата година Пленумът на ВКС я избра за член на Комисията за атестирането и конкурсите.

От оставащите 26 кандидати всички ще се съревновават утре на втори тур.

В края на днешния изборен ден за съдийска колегия на ВСС общата избирателна активност бе 87,18 % - 1951 гласували  от 2238 имащи право на вот. Посредством системата за електронно гласуване през интернет своя глас дадоха 1473 съдии от 1677 заявили желание за дистанционно гласуване. Регистрираната избирателна активност е 87.94 %, съобщиха от ВСС.

Точно в 18.00 часа Мая Маркова – председател на Общото събрание и зам.председател на Апелативен съд-Велико Търново, обяви края на изборния ден.

За пръв път в историята на съдебните съвети се гласува по правилото "един магистрат- един глас", досега това ставаше чрез излъчени делегати, които обикновено бяха началниците.

С хартиени бюлетини на място в Съдебната палата упражниха правото си на вот 478 съдии, т. е. избирателна активност от 84,90%.

От 27-те кандидати 19 гласуваха днес с хартиена бюлетина на място в палатата.

Секционната избирателна комисия № 1 отвори избирателната урна и започна преброяването на хартиените бюлетини, което се очаква да приключи някъде след 20 ч.

Според правилата кандидатът е избран, ако получи повече от половината от действителните гласове. Поради това най-вероятно утре ще има балотаж за 6-те места във ВСС.

Избирателната комисия ще се произнесе с решение за резултатите от избора. Неразделна част от решението на избирателната комисия са протоколите на избирателните секции. Решението и протоколите ще бъдат обявени незабавно на интернет страницата на Висшия съдебен съвет.