Жителите на Стара Загора ще решат какво да е бъдещето на парка "Бедечка" на референдум днес. Инициатори на предложението за допитването са 36 представители на почти всички политически партии в местния парламент.

Въпросът към старозагорци е формулиран така:

"Да бъде ли извършено отчуждаване на частните незастроени имоти в квартал "Бедечка", по реда на Закона за общинската собственост и Закона за устройство на територията, при граници: от изток – бул. "Хан Тервел", от запад – ул. "Ив. Вазов", от север - алеята към предприятие "Труд", и юг – ул. "Христина Морфова? На територията на отчуждените имоти да се изгради парк за сметка на бюджета или активи на община Стара Загора."

Отговорът на този въпрос ще предопредели дали общината да инвестира в отчуждаването на частни имоти и поддръжка на парка, което според оценки на кмета може да надхвърли 50 млн.лв., или ще разреши застрояване в тях.

Привържениците на запазването на парка трябва да гласуват с "Да", а тези които искат там да бъде изграден нов квартал – с "Не".

Преди два дни кметът на Стара Загора Живко Тодоров заяви, че в урната ще пусне отговор "Да" и призова съгражданите си да направят същото. 

Още през 2003 г. в парака "Бедечка" над 300 дка с дървета, храсти, затревена площ бяха отредени за застрояване. Част от тези зелени площи включват ценни дървесни видове, както и легендарното дърво "Старият чинар", което е на повече от 700 години. Макар че планът предвижда те да се запазят и всеки от собствениците да предостави 25% от земята си за оформяне на зелени и паркови площи в квартала, това не успокоява природозащитниците.

Според собствениците на земите в спорната територия тази площ никога не е била парк по силата на закона, макар че старозагорци са свикнали да го наричат така.

Местните организации на две непредставени в парламента партии - "Движение България на гражданите" и "Реформаторски блок", настояват референдумът да бъде отменен. Подаден е сигнал и до главния прокурор. Според тях референдумът противоречи на закона, който не позволява допитване до гражданите по въпроси, свързани с общинския бюджет.

За да бъде прието решение по въпроса, поставен от референдума, в него трябва да участват 40% от избирателите, които имат право на глас, или в случая поне 60 хил. души.