Президентската партия "Републиката в движение" прегази съперниците си и на втория тур от парламентарните избори във Франция и спечели 355 места в 577-местното Национално събрание на Франция. Резултатът е заедно с пратньора й "Модем" на Франсоа Бейру. Това означава, че президентът Макрон ще има и абсолютно мнозинство в парламента. Но постигнатото е далеч от прогнозите, които стигаха до 480 депутата за "Републиката в движение".

След тях се нарежда традиционната десница - Републиканците имат 125 мандата.

Социалистите заедно с коалиционните партии ще разполагат с 49 депутата.

След тях се нареждата крайнолевите на Жан-Люк Меланшон от "Непокорна Франция" с 30 места.

Крайнодясната партия Национален фронт на Марин льо Пен остана само с 8 мандата. Но за първи път ултрарадикалната лидерка влиза в Националното събрание като депутат. Тя бе избрана от района в Па дьо Кале, където проблемите с бежанците са огромни.

Избирателната активност е смазващо ниска - около 42-43 на сто от имащите право на глас са се явили пред урните. Това е най-ниското участие в избори от Втората световна война насам.

Графиката е от в. "Монд".

По-различни са резултатите от екзитпола, публикуван във в. "Фигаро"7

Републиката в движение печели 360 места

Републиканците - 133

Социалистите - 46

Непокорна Франция - 26

Националният фронт - 6

Триумфалната победа на партията на Макрон развързва ръцете на президента да управлява спокойно и в пълен парламентарен комфорт. Това означава, че младият държавен глава ще може по-лесно да осъществи програмата си за промяна на Франция. Отсега е ясно, че най-важният резултат от изборите е разбиването на пух и прах на традиционните партии от дясно и ляво, които управляваха Френската република от 60 години насам.

Очаквайте подробности.