85% от гласувалите на местния референдум в Стара Загора са поискали местността "Бедечка" да бъде превърната в парк. Това става ясно от публикуваните от ОИК - Стара Загора резултати от допитването.

Целта на допитването бе да установи подкрепата на гражданите за бъдещето на "Бедечка" – дали местността да бъде застроена или превърната в парк. Въпросът на местното допитване бе:

„Да бъде ли извършено отчуждаване на частните незастроени имоти в квартал „Бедечка“, по реда на Закона за общинската собственост и Закона за устройство на територията, при граници: от изток – бул. „Хан Тервел“, от запад – ул. „Ив. Вазов“, от север – алеята към предприятие „Труд“ и от юг – ул. „Христина Морфова“? На територията на отчуждените имоти да се изгради парк, за сметка на бюджета или активи на Община Стара Загора.“

От общо 143 172 имащи право на вот, 22 082 души (15,42%) излязоха до урните, за да гласуват на местния референдум в Стара Загора. От тях 127 914 са гласоподавателите в града и 15 224 в селата на територията на общината. На референдума се гласуваше в обичайните секции и по обичайната процедура, както на всички произвеждани досега избори. 18 984 от гласувалите, са отбелязали "Да" на бюлетината, а 3130 - "Не". Невалидните бюлетини са 123.

Допитването обаче далеч не достигна необходимия минимум от 40% избирателна активност, за да бъде прието решението за валидно.

За сравнение, на предишния местен референдум за полигона Змейово, проведен в Стара Загора през 2013 г., са гласували 29 784 души или 19,93 %. За да бъде валиден референдумът, гласувалите трябваше да са 40 на сто от имащите право на глас избиратели в общината.

Общият брой на имащите право на вот в Стара Загора е 143 172.