Бившият световен шампион по шахмат Анатолий Карпов, който е и депутат от партия "Единна Русия" на руския президент Владимир Путин, заяви пред бТВ, че кирилицата е дошла от Византия, която обаче е свързана с България. Изказването на Карпов бе в коментар на думите на самия Путин на 24 май, че славянската писменост е дошла в Русия от македонската земя.

Отговаряйки на уточняващи въпроси, Карпов спомена, че Кирил и Методий са българи. В крайна сметка той уточни, че в Русия кирилицата е дошла от Балканите.

"В Русия кирилицата е дошла, както ние смятаме, от Византия. А Византия е свързана с България. По времето на Византия България е била на високо равнище на развитие. Кирил и Методий разбираме, че са българи. Но България беше по-голяма държава. По онова време България е била много по-голяма. Сега България е по-малка, Македония съществува отделно", каза Карпов.

Той отбеляза, че може да има отделно предаване за историята на човечеството.

"Александър Македонски е стигнал до Персия. Негови потомци живеят в Таджикистан. В Русия днешната кирилица е дошла от тук - от Балканите. В това предаване не можем да изучим цялата история", каза Карпов.

Той призна, че не може да си спомни колко пъти е бил в България. Сегашното му посещение било по покана на лидера на "Атака" Волен Сидеров, а навсякъде бил придружаван от бившия главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, който в момента е национален координатор на партията. Карпов разказа, че за пръв път сега е посетил Шипка, Велико Търново, Свищов.

Според гросмайстора съвместните руско-български проекти са изгодни и за двете страни. Той изтъкна, че според него "атомната електроцентрала" - вероятно имайки предвид "Белене" - трябва да се възстанови.

"Дори в рамките на Европа всяка страна трябва да мисли за собствения си интереси. Икономическото сътрудничество между България и Русия може да бъде взаимноизгодно", коментира Карпов.

Той отбеляза, че все още от българска страна няма покани за честването на 140 години от Освобождението на страната ни догодина. Очаква се тогава у нас да дойде президентът Путин.

"Тази част от истрията е съвместна, помни се и в България, и Русия", каза Карпов.

На въпрос дали е близък с Путин той отговори, че се познават, но не общуват всеки ден.

"Ние имахме заблуждение. Когато се разпадна СССР, в Русия смятахме, че нас ще ни носят на ръце и че целият свят ще се обърне към Русия. Тогава Русия беше слаба, на границата на разпада.

Дойде Путин, успя да събере Русия. Русия стана по-силна и се изясни, че такава силна Русия на никого не му трябва. Сега Русия се представя като агресор, защото тя започна да има собствено мнение.

За цялата история на Русия тя е започвала война само с Турция. Всички други са след атака срещу Русия. Ще бъдем доволни ако живеем в мир с всички", каза Карпов.

И допълни, че се надява новото ръководство на САЩ да намери общ език с Русия за съвместна борба с тероризма.