Основна тема в отношенията между Русия и България се оказа... произходът на славянската писменост. Днес премиерът Бойко Борисов отмени срещата си с Анатолий Карпов, бивш светoвен шампион по шахмат и настоящ депутат от партията на руския президент Владимир Путин. В малко объркано изказване от сутринта Карпов заяви, че кирилицата е създадена от Византия, а Кирил и Методий са българи. След което обобщи, че азбуката е дошла в Русия от Балканите.

На връх 24 май пък руският президент Владимир Путин предизвика буря от негодувание у нас с думите си, че славянската писменост е дошла в Русия от македонските земи.

Коментарите от руска страна са провокативни, но издават и известно невежество. Реакциите у нас в стил "булгар, булгар" също не са особено адекватни. 

Ето какво сочат историческите факти от IX в.  Светите братя Кирил и Методий са византийци. С уточнението, че "византийци" е съвременен термин за хора, които са смятали себе си за "ромеи" или поданици на Източната римска империя. Тази империя се е появила след като през IV в. римският император Константин Велики мести столицата си от Рим в Константинопол, днешен Истанбул.

Преди 1989 г. някои историци твърдяха, че майката на Кирил и Методий е била славянка, което обаче е по-скоро патрЕотизъм, отколкото безспорен исторически факт. Двамата братя са родени в Солун, където има огромно славянско присъствие и очевидно именно поради това познават добре славянския език.

Кирил създава първата славянска писменост - глаголицата, във връзка с мисията на двамата братя във Великоморавия, където те е трябвало да разпространят християнството сред местните славяни. Политическата ситуация обаче се променя и малко след това учениците на Кирил и Методий са прогонени от Великоморавия. Те намират радушен прием в България от княз Борис I. Именно тук Климент създава кирилицата, която кръщава на своя учител. Кирилицата се разпространява от Охридската и Преславската книжовни школи. Формално днес Охрид е в македонските земи, но по онова време тези земи са били български.

Историята на кирилицата обаче не свършва до тук. В началото на XVII в. руският цар Петър Велики прави реформа на писмената система, за да улесни книгопечатането. Много от буквите са заменени с подобни на тях латински. Премахнати са и някои от съществуващите до тогава букви, премахнато е изписването на ударения и т.н. Тази латинизирана азбука е разработена в Холандия и е въведена в Русия като граждански шрифт. Именно този шрифт е в основата на съвременните кирилски азбуки.

Азбуката, използвана в България до първата четвърт на ХІХ в., е старата форма на кирилицата. След това в България навлиза гражданският шрифт, като все пак има някои разлики с неговата руска версия.

Съвременната руска кирилица е завършена окончателно след Октомврийската революция от 1917 г., когато от нея са премахнати някои букви. Същото се случва и в Българя през 1945 г.

"Балканите произвеждат повече история, отколкото могат да консумират".

Тази прочута фраза на Уинстън Чърчил намира брилянтно потвърждение в цялата сага около произхода на славянската писменост. Балканите, а и Русия, наистина произвеждат твърде много история. Толкова много, че не им остава време да произведат други блага в достатъчно количество.

Най-добре за нашата държава би било да се придържа към умерена линия на поведение и да се отнася с великодушие към закачките на официална Русия по темата. Историческите факти само и единствено потвърждават думите на Иван Вазов, че "и ний сме дали нещо на света". И това се знае от всички що-годе образовани хора по света и у нас. Включително и в Русия.