Компанията SpaceX обяви нови възможни дати за изстрелването в Космоса на първия български геостационарен комуникационен сателит – 23 и 24 юни. 

BulgariaSat-1 на ”Булсатком” трябваше да бъде изведен в орбита днес, но изстрелването беше отложено заради смяна на клапан.

Компанията на Илон Мъск отговаря за изстрелването, което ще стане с ракетата „Фалкон 9“.

Единственият български спътник, който вече не е активен - "Интеркосмос-България-1300", е изстрелян през 1981 г.

BulgariaSat-1 ще осигурява покритие над Балканите и част от Европа. Той ще бъде на орбита на 36 000 километра над Земята.

Ако всичко по изстрелването мине без проблем, се очаква сателитът да започне да предава след около месец.

Проектът се оценява от собствениците му на 235 млн. долара. Очаква се животът му да продължи около 20 г. Половината от капацитета на сателита ще се използва от компанията-собственик, а останалият ще се дава под наем.

BulgariaSat-1 ще бъде изведен в космоса от историческата ракетна площадка 39A (LC-39A), известна с мисиите Аполо, в Космическия център “Кенеди” на НАСА във Флорида. 

"Става дума за система, която е предназначена за излъчване на телевизия и радио, както и за доставка на интернет от геостационарна орбита. Проектният живот е 15 години. Толкова е гаранцията по договор, но ние имаме гориво за над 20 години", обясни авторът на проекта Максим Заяков пред БНР.