СТРАСБУРГ- Новият стар председател на Европейския парламент Мартин Шулц няма висше образование и най-високата му длъжност преди да стане евродепутат е била кмет на градчето Вюрзелен близо до родния му Ааахен. Той обаче е първият шеф на Европейския парламент преизбран за втори мандат, при това с убедително мнозинство.

За него днес бяха 409 от 723 участвали в тайното гласуване евродепутати от новия Европейски парламент.

Подкрепата е резултат от голямата коалиция между християндемократи и социалисти, за която Шулц  има определени заслуги. Но той ще остане в историята на ЕС с два прецедента, които създаде заедно с друг ветеран на европейската политика – Жан-Клод Юнкер, номинираният да оглави следващата Европейска комисия.  Двамата бяха водещите кандидати съответно на Партията на европейските социалисти и на Европейската народна партия /ЕНП/ да сменят  сегашния шеф на висшия изпълнителен орган на ЕС португалеца Жозе Мануел Барозу. Спечели Юнкер, защото ЕНП взе повече места от социалистите.

За първи път  в историята на ЕС партиите  в Европейския парламент се възползваха от възможност създадена от Лисабонския договор да издигнат свои кандидати, а държавните и правителствените ръководители, които досега сами определяха председателя на Комисията, се съобразиха с волята на парламента, който трябва да го одобри.

Шулц според мен много добре разбира, че като председател на парламента е изправен пред новото предизвикателство да защити тази заявка на парламента да е пълновластен и равнопоставен като институция на Съвета и на Комисията,“ каза евродепутатът от БСП Георги Пирински.  „И го приема като предизвикателство към самия него, защото беше един от най-убедените привърженици на тезата за водещите кандидати на партиите“.

Британският министър-председател Дейвид Камерън е нейният главен противник. Той смята, че договорът на ЕС не дава такова право на партиите и те не бива да имат роля в следващия избор на председател на Комисията след пет години. В заключенията си след номинацията на Юнкер държавните и правителствените ръководители заявиха, че при идната номинация пак ще обсъдят процедурата, както е пожелала Великобритания. 

Не се знае, дали тогава Камерън все още ще управлява страната си. Но това, че Шулц ще е още в европейската политика, е сигурно. 

„Той ще има няколко предизвикателства. В Европарламента е заредена и една деструктивна енергия на едни участници, които може да се очаква да не са убедени, че трябва много гладко да протича тази работа тук,“ добави Пирински, визирайки увеличеният брой на евроскептиците и еврофобите в парламента. „Така че той /Шулц-б.а./ ще трябва да се старае да овладее негативните импулси и едновременно да намери не бих казал толкова конфронтацията с Камерън, но това съчетание между националното и наднационалното... Той ще се старае от една страна да засилва ЕС и европейските институции, но на демократична основа, а не на базата на някакви наднационални елитарни проекти и да съчетава това с едно търсене на диалога с националните парламенти“. 

Той ще бъде на поста си две години и половина. Мандатът му свършва през януари 2017 година. В първата си реч той обеща да работи за повече трудова заетост в Европа, за справяне с енергийните предизвикателства и за стратегия за имиграцията.

"Ако сериозно смятаме Европейския съюз за сила на мира, тогава нашата икономическа мощ трябва да бъде използвана политически, така че тези, които искат да търгуват с нас, да приемат върховенството на закона и да не практикуват властта на по-силния,“  каза Шулц в словото си днес.

Шулц /58 г./ е избран за евродепутат през 1994 година и води групата на левицата от 2004 година до избора му за председател на парламента през януари 2012 година.

Той е пословичен с острите си сблъсъци с крайнодесните и е бил честа мишена на тяхната злъч. „Прилича на Ленин и говори като Хитлер“, каза за него предишният водач на френския Национален фронт Жан-Мари льо Пен.

Шулц е сред най-острите критици на бившия десен италиански премиер Силвио Берлускони, когото извади от търпение през юли 2003 година с критики за вътрешната му политика. Кавалиере, който тогава председателстваше ЕС, отговори на Шулц, че бил перфектен за ролята на надзирател във филм за нацистките концлагери.

Шулц е известен още като силен оратор и полиглот. Говори английски, френски, италиански и холандски. Преди да влезе в политиката е бил книжар, завършил е католическо училище. 

Като млад е бил футболист, но заради контузия се простил с детската си мечта за спортна кариера. След принудителната раздяла с футбола се пристрастява към алкохола, но постепенно преодолява зависимостта си.

Шулц заложи политическия си авторитет, за да стане Сергей Станишев лидер на европейските социалисти. Той продължава да подкрепя председателя на БСП и в най-трудните му моменти. Не го разколебаха нито аферата „Пеевски“, нито зависимостта на БСП от „Атака“, която остави компрометиращи синини по българската и европейската левица.