Русия предупреди САЩ и партньорите им, че ще третира самолетите им като мишени, съобщи Би Би Си. 

Реакцията на Москва идва след като американски изтребител свали бомбардировач от силите на Башар Асад в небето над провинция Ракка, Сирия.

"Всеки летателен апарат, включително самолети и дронове, принадлежащи на международната коалиция, които оперират на запад от река Ефрат, ще бъдат прихващани от руски противовъздушни сили и третирани като мишени", съобщиха от руското министерство на отбраната.

Оттам допълниха, че слагат край на меморандума за сътрудничество с коалицията, който беше за предотвратяването на въздушни инциденти.

Самолетът Ф/А - 18Е "Супер Хорнет" на водената от Вашингтон коалиция е елиминирал сирийския СУ -22 в неделя следобед. От Пентагона съобщиха, че атаката е станала след като сваленият самолет е бомбардирал позициите на подкрепените от САЩ Сирийски демократични сили.

Случилото се е прецедент, като се смята, че това е първата американска атака въздух-въздух след кампанията в Косово през 1999 година.

Властите в Дамаск определиха действията на международната коалиция като"скандална атака, която ще има опасни последици".

От Пентагона обаче твърдят, че нападнатият СУ-22 е атакувал Сирийските демократични сили, които са водили сражения с "Даеш". Според САЩ агресията срещу сили, воюващи с джихадистите "няма да бъде толерирана"

Сирийската армия, от своя страна пък твърди, че сваленият самолет е бил на мисия именно срещу "Даеш". Към момента пилотът е в неизвестност, обявиха от армията на Асад.