Комисията за финансов надзор (КФН) назначи квестори в две застрахователни компании - "Надежда" и "Синдикална взаимозастрахователна кооперация“ (СиВЗК), и им забрани да се разпореждат свободно с активи за един месец. 

Дружествата няма да имат право да сключват нови застрахователни и презастрахователни договори, както и да удължават срока на стари и да разширяват покритието по тях, става ясно от решение на регулатора от 16 юли. 

Причините за рестрикциите са, че двете компании не спазват минималното капиталово изискване и са допуснали нарушения при образуването на т.нар технически резерви.
"Надежда" и "СиВЗК". 

От съобщението на регулатора се разбира, че и двете компании са го затруднявали в опитите му да установи реалното им финансово състояние. Сега квесторите ще имат задачата да помогнат за набавянето на данните.

Подобни строги мерки са незапомнени в последните 15 години, пише „Капитал“. До тях се стигна след установените слабости в дружествата при прегледа на балансите и стрес тестовете, проведени през миналата година. При тях двете компании се оказаха с най-сериозните слабости.

Още на 10 май 2017 г. КФН върна плановете за преструктуриране на застрахователните дружества "Надежда" и на "СиВЗК". Причината е, че предвидените в тях мерки - като например вземане на подчинен срочен дълг, не могат да доведат до трайно стабилизиране на капиталовите показатели и да покрият минималните изисквания за платежоспособност. 

СиВЗК има 4.5% дял в животозастраховането с премиен приход от 19.3 млн. лв. към края на 2016 г. ЗЗОК "Надежда" е с 0.6% дял в брутния премиен приход в общото застраховане с резултат 8.9 млн. лв.