В нощта на неделя срещу понеделник, 48-годишен мъж вряза микробуса си в тълпа мюсюлмани в лондонския Финсбъри Парк. До момента се съобщава за един загинал и 10 ранени, като британският министър-председател Тереза Мей определи инцидента като терористичен акт.

Предполага се, че нападетлят е действал от антиислямски подбуди. Свидетели разказват, че непосредствено след инцидента, мъжът е викал "Ще убия всички мюсюлмани!". Както стана ясно, първоначално агресорът е бил задържан от граждани, присъствали на мястото на атаката, преди да бъде предаден на пристигналите полицейски служби. От Би Би Си разпространиха кадри с момента на обезвредяването на нападателя от група мюсюлмани:

Във видеото се чува как разгневените граждани крещят "Защо убиваш мюсюлмани?".
 

Тереза Мей каза в специално изявление по-късно днес, че сигурността около джамиите и в районите с преобладаващо ислямско население ще бъде засилена.

След срещата на кризисния комитет "КОБРА" Мей остро осъди всяка проява на тероризъм, включително и ислямофобския, като настоя, че "такъв вид омраза никога няма да успее"

По-рано днес британските власти съобщиха, че всички пострадали са мюсюлмани, като конкретните причини за деянията на задържания мъж все още се изясняват.