„Всеки има право да протестира, всеки има право да изразява мнение “ – така главният прокурор Сотир Цацаров коментира днес при първата си публична проява „Марша за европейско правосъдие“ от изтеклата седмица, на който поискаха оставката му. 

„На първо място хората, които водят този марш, трябва да кажат в какво според тях се изразява тази съдебна реформа. Ако са в състояние да обяснят това, може би ще мога и аз да ви отговоря.“

(Всъщност организаторите от „Правсъдие за всеки“ имат 7 конкретни искания за конституционни и законови промени, които дори стигнаха до миналия парламент и които според тях са належащи за реформата, б.р.).

Цацаров допълни, че чакал да чуе „конкретни идеи“, за да може да ги коментира. Но на журналистическата забележка, че има такива конкретни идеи за ограничаване на правомощията му, отвърна:

"Идеи, които вече са били разглеждани от законодателя или голата идея за свикване на Велико народно събрание, само за да се ограничат парвомощията на главния прокурор, мисля че... Повечко мислене, повечко право и по-малко политика! И всичко ще си дойде на мястото."

Главният прокурор обяви, че оценява „изключително положително“ завършилите съдийски преки избори за 6-членната квота на професионалната гилдия в бъдещия ВСС.

„Ако трябва да зададем някакъв смислен отговор, а не отговор който само е свързан със „Съдебна реформа сега!“ - но каква никой не казва, - ще кажем следното: за първи път ще имаме ВСС, който ще е избран чрез пряк избор от всички прокурори и пряк избор от всички съдии. Избрани бяха колеги, които според мен: първо – заслужават уважение, и второ – това е изборът на съдиите. Такъв беше и на прокурорите.

Този избор може да бъде коментиран само по един единствен начин: изборът на колегите заслужава уважение. И аз мисля, че това ще бъде един добре работещ Висш съдебен съвет. Разира се, предстои да видим избора на парламентарнта квота.

Прекият избор всъщност е израз на съдебната реформа. Законопроектът за промени в НПК - вече в парламента - също е израз на съдебната реформа.

И ще го кажа още веднъж: ако намалим с две дози - не казвам с една, с две, защото тя е много - политиката в съдебната реформа, тя тази реформа току виж се случила."

Цацаров отказа да коментира с негодувание въпроса за листчетата с „правилните кандидати“, спускани на съдиите, защото го чул само от член на ВСС (Калин Калпакчиев, б.р.), нищо че за такива признаха и куп съдии, а и от ВАС не отрекоха, че са пратили официално „окръжно“ в полза на един кандидат.

"Ако имам какво да ви кажа по този въпрос, ще ви го кажа – отвърна той на нарочен въпрос от „онези“ медии - как ще коментира искането за оставка на Лозан Панов от страна на Димитър Узунов и Галя Георгиева от Съвета. - Отношението си към г-н Панов – както лично, така и професионално, мисля, че съм изразил.“