ЦСКА-София в крайна сметка няма да играе в Лига Европа - минути преди жребия за първия предварителен кръг в турнира УЕФА извади "червените" заради правилото нов клуб да е член на съответната футболна федерация поне от 3 години.

Казусът се вихреше в изминалите дни. За последно ЦСКА беше в сметките, но със звездичка - че УЕФА ще разгледа случая. Клубът вероятно ще обжалва решението.

На мястото на тима влезе "Дунав" (Русе), който изтегли прелюбопитен жребий - казахстанския "Иртиш", воден от Димитър Димитров-Херо. "Дунав" първо е гост на 29 юни, а на 6 юли ще приеме Херо и компания на своя стадион. "Цървена Звезда" (Белград) или "Флориана" (Малта) чакат русенци, ако отидат напред.

На официалния сайт на ЦСКА се появи следното съобщение:

"Армейци,

Днес буквално минути преди началото на жребия УЕФА без никакво предизвестие извади ЦСКА от участие в Лига Европа. Клубът ще предприеме всички възможни мерки за защита на своите права и извоюваното на терена право на участие. Очаквайте по-късно подробно становище по днешните събития."

По-късно американската адвокатска кантора, която се грижи за интересите на ЦСКА-София, обяви следното, отново в CSKA.bg:

"Днес в ранния следобед в Българския футболен съюз бе получено писмо, подписано от Теодор Теодоридис (главен секретар на УЕФА). В него г-н Теодордис се позовава на решението от 29.05.2017 година, с което на ЦСКА се отказва изключение от правилото за „трите години“. На това основание г-н Теодоридис уведомява БФС, че ЦСКА не се допуска до турнира Лига Европа, като на негово място, според УЕФА, ще играе ПФК Дунав Русе.

Това писмо и позицията, застъпена в него, съставляват безпрецедентна форма на недобросъвестно противоречие с позицията изразена от УЕФА в КАС от миналия петък. За да убеди КАС да не допусне предварителните обезпечителни мерки, УЕФА твърдеше в писмена форма, че решението от 29.05.2017 е преклудирано от издадения от БФС лиценз, и че счита ЦСКА за участник в турнира Лига Европа.  Към настоящия момент нито БФС, нито ЦСКА са получавали уведомление за започване на единствената възможна легитимна процедура по преразглеждане на издадения европейски лиценз. 

В процес е сезиране на КАС с искане за незабавни обезпечителни мерки, които взимат предвид и откровеното беззаконие, което УЕФА си позволява. Срещу ЦСКА, така и неговите привърженици, е предприета абсолютно незаконна кампания.

С уважение,

Първан П. Първанов

Джефри Кеслер

Дейвид Феер

Майкъл Степяк"

Датите са същите и за другите ни два представителя - 29 юни и 6 юли.

През лятото на 2013 г. "Иртиш" елиминира "Левски" след 0:0 на ст. "Георги Аспарухов" и 2:0 в Казахстан.

А "Левски" се падна със "Сутиеска" (Черна гора). "Сините" са домакини в първата среща, после гостуват. "Сутиеска" е носител на купата на Черна гора. Ако "Левски" прескочи, следващият съперник е "Хайдук" (Сплит).

"Ботев" (Пловдив) ще спори с "Партизани" (Албания). "Канарчетата" първо ще пътуват до Тирана, а ответният сблъсък е на стадион "Лазур" в Бургас. "Партизани" е вицешампион на страната си.