Никой няма да излиза в отпуск, докато не станат административните улеснения за граждани, казал премиерът Бойко Борисов на работещите по въпроса. Това разказа председателят на новата агенция "Електронно управление" Росен Желязков в ефира на Нова телевизия.

Те могат да са реалност още тази есен, уточни той и разказа за част от промените.

"Като част от административната реформа в "Пътна полиция" се обмисля да не се пререгистрират превозните средства, когато те бъдат купени от човек от друг град. Не е изключено да се приеме и поправка, според която шофьорските книжки стават безсрочни, а не както сега да важат десет години", обясни той.

Ето как трябва да се улесни и смяната на собственост на автомобил:

"Още след посещението при нотариуса, цялата информация за страните и моторното превозно средство се изпраща в КАТ. Там изготвят талона, на страницата си информират в кой ден и час човек може да отиде и да си го вземе. Всичко се плаща на пос терминал или по електронен път. От КАТ пращат данните в общината по местоживеене на новия собственик. Това е посоката, в която вървим."

Според него в идеалният вариант на управлението трябва да имате електронна идентично, защото така всяка услуга ще се осъществява с общуване между всички регистри. Именно заради липсата на такава МВР, ГРАО и Агенцията по вписванията не могат да предлагат повече електронни услуги в момента.

"Електронното управление е призвано да създаде цялата инфраструктура за промяна и трансформацията в администрацията. Бягам от думата реформа, защото е втръснала на всички", добави той.

Като пример за тежестта на улесненията, Желязков посочи, че само отпадането на свидетелството за съдимост изисква промяна на над 40 закона и повече от 240 наредби. Но добави, че у нас се губят по 26 млн. човекочаса годишно в административни услуги, което е огромен удар за икономиката.