Руският закон срещу пропагандирането на хомосексуализъм е дискриминационен и подтиква към хомофобия, реши Европейският съд по правата на човека в Страсбург.

"Законът засилва предразсъдъците и окуражава хомофобията, което е несъвместимо с ценностите на демократичното общество", се казва в изявлението на съда.

Приетият през 2013 г. закон забранява "популяризирането на хомосексуализъм" сред младежи до 18 години.

Според него лицата, "пропагандиращи хомосексуално поведение сред непълнолетни", са заплашени от глоби до 5 000 рубли, а за държавни служители глобата е 10 пъти по-висока. Училища и фирми могат да бъдат глобявани с до 500 000 рубли.

Защитници на човешките права смятат, че законът се прилага за сплашване на ЛГБТ-общността в Русия. Съдът изтъкна, че неясната терминология дава възможност за злоупотреби.

Делото в Европейския съд е заведено от трима руски активисти за права на хомосексуалните, които са глобени заради плакати, призоваващи към толерантност спрямо тази общност. Те протестират срещу приемането на закона за "гей пропагандата" в периода 2009 - 2012 г. пред училище, детска библиотека и административни сгради.

Съдът в Страсбург реши, че наложените на активистите наказания противоречат на член 10 (Свобода на изразяването на мнение) и член 14 (Забрана на дискриминацията) от Европейската конвенция за правата на човека, по която Русия също е страна.

"Целта на законите и начина, по който са формулирани и приложени в случая на ищците е дискриминационен и не служи на обществения интерес."

Руското правителство трябва да плати на всеки от активистите между 8 000 и 20 000 евро.

Хомосексуалните отношения са декриминализирани в Русия през 1993 г.