На 2-ри август - Илинден - България и Македония ще празнуват заедно в Скопие и ще завършат договора за двустранно сътрудничество. Това заяви на първата си официална визита у нас премиерът Зоран Заев. Той проведе разговор с българския премиер Бойко Борисов, след което двамата направиха дълга пресконференция.

"Премиерът Борисов ще посети Македония и ще посети паметника от нашата обща история. Днес ние ще се поклоним пред паметника на цар Самуил в София. Говорихме с кметовете на София и Скопие да дадем име на една улица на нашите президенти, които вече не са живи", каза още Заев.

И уточни - в Скопие да бъде кръстена улица на първия ни демократичен президент Желю Желев, а в София - на втория македонски държавен глава Борис Трайковски. 

"Убеден съм, че с България на 2 август ще подпишем Договора за добросъседство. Това което правим, е по-ценно от всеки договор. Това е акт на покланяне към общата история. Това е много по-ценно от всеки договор. Това са малки детайли. Двамата министри ще преговарят, за да могат да изгладят всичко това и тази цел, която си дадоха на 2 август, е да подпишем договора, когато дойде премиерът Борисов. Направих 11 срещи, които помогнаха да направим предпоследната стъпка, убеден съм, че на 2 август ще я направим“, заяви Зоран Заев.

"Днес поискахме от България да ни помогне със своя опит за европейските фондове. Да ни изпрати експертизи. Македония има малко открити програми, но се надявам да отворим още. Опитът, който има България, ще бъде много ценен за нашите перспективи. Имаме желание да открием преговори с ЕС, да станем членове на НАТО. Приятелска България ще ни бъде от помощ“, изтъкна премиерът.

Заев каза още, че протяга ръка за помощ и към "приятелска Гърция".

"Македония затваря една глава на национализъм и омраза. Отваряме една нова глава на европейско бъдеще за всички. Историята може само да ни приближи, а не да ни раздели", обобщи той.

Борисов бе категоричен, че сме много близо до съгласие по договора за добросъседство с Македония.

"Трябва ли да продължим да бъдем разделени, след като много държави са дали пример как се развиват, когато заедно честват своите герои и исторически личности. Затова решихме с премиера Заев да отидем на паметника на цар Самуил. Това е нещо, което можем заедно да честваме. Кирил и Методий, нашите братя, можем да се радваме всички на това, което са направили. Вместо да е повод за радост, то става повод за раздори“, отбеляза той.

И заяви, че да отиде на честванията за Илинденското въстание е правилният жест към "риска", който Заев поема, като отива на паметника на Цар Самуил в столицата.

"Да поемем този риск, пък оттук нататък е Божа работа. По договора сме много близко. Става въпрос за термини, които искаме така да бъдат написани, че да няма никакви дискусии и възможности за претенции от едната или другата страна“, добави Борисов. "Това е добре и за Брюксел, и за нашите граждани, защото нямаме право да държим гражданите на Балканите толкова време извън голямото европейско семейство. Можем да я поддържаме, да ги консултираме, ако искат по дадена тема. С отворено сърце сме. Всичко зависи от политическия елит в Македония, ако те не съумеят да направят важните стъпки, каквато и помощ да получат, няма да е достатъчна. Има Берлински процес, прекрасно посрещане в Брюксел. Това съм казал. Ако работим заедно, мисля че ще имаме успех. Балканите са във фокуса и на ЕС, и на НАТО. Веднъж имаме опит, имам предвид Косово“. 

Двамата премиери поднасят венец на паметника на цар Самуил по-късно.