Съдия Марина Михайлова-Дойчинова - докладчик по делото за хонорара на лидера на ДПС Ахмед Доган от "Цанков камък", е сред 6-те предложения на БСП за новия Висш съдебен съвет от парламентарната квота.

Навремето съдийката от ВАС е единствена от състава, която подписва с особено мнение решението тогавашният лидер на ДПС да не носи отговорност, защото не бил в конфликт на интереси. Тя предлага почетният (днес) председател да бъде глобен с 3000 лв. и да му бедъ конфискувана в ползан а държавата сумата - 1 356 857 лв. Изхожда от факта, че поръчката му за работата му е дадена, без да има специална компетентност, а именно заради качеството му на депутат, лидер на партия,п ри това - мандатоносител.

"Не споделям становището на мнозинството от състава за липса на конфликт на интереси по отношение на народния представител Ахмед Демир Доган по следните съображения:

Доказателствата по делото сочат, че Амхед Доган е сключил четири договора за поръчка с "Институт по строителство и минно дело" АД София, с предмет, свързан с хидрогеоложки проучвания на обектите: "Проект Тунджа", каскада "Доспат-Въча","Баташки водносилов път" и Хидроенергийна каскада "Горна арда", за изпълнението на които е получил общо сумата от 1 955 830 лв, представляваща равностойността на 1 млн евро... - пише съдийката през 2010 г., цитирана от "Дневник". -

... В конкретният случай при липса на специална компетентност от страна на Ахмед Доган в областта на възложените му задачи и фактът, че той е възложил изпълнението на договорите на трети лица, и предвид правната природа на договора за поръчка... следва да се направи извод, че възложените му действия са направени с оглед на личността му като народен представител, председател на политическа партия ДПС, която е мандатоносител на правителството към момента на сключването на договорите - смята съдийката.

По тези съображения считам, че на народния представител Ахмед Демир Доган следва да бъде наложена глоба в размер на 3000 лева, на основание чл. 34, ал. 1 от ЗПРКИ, както и на основание чл. 33, ал. 3 от закона да бъде присъдена в полза на държавата сумата от 1 356 857 лева (след приспадане на платените данъци)."

През 2009г. съдия Михайлова  кандидатства за заместник на административния ръководител на Върховен административен съд и ръководител на Първа колегия. Окончателната оценка на съдия Михайлова е „Много добра” – 94 точки. След проведения таен избор на длъжността зам.председател и ръководител на Първа колегия е назначена... небезизвестната съдия Венета Марковска.

Всичките внесени днес от БСП 6 кандидатури включват 4-ма съдии и 2-ма прокурори. Корнелия Нинова обяви и имената им: Марина Дойчинова, Даниела Маринова – Марчева, Дияна Хитова, Драгомир Кояджиков, Маринела Тотева, Светлана Бошнакова.

Съдия Драгомир Кояджиков пък се сблъска "челно" с гнева на някогашния вътрешен министър Цветан Цветанов през 2012 г., след като промени мярката за неотклонение на Тодор Хаджижеков - Тошко Поршето. Нароченият от Цветанов за цигарен бос, доведе до това министърът, който по онова време раздаваше с лекота присъди на съдебната система, да каже, че било "потъпкване на труда на полицаите и на правоохранителната система".

"Бих искала да коментирам критериите, по които се спряхме на тези хора. Първо да са хора от системата, защото те познават нерешените въпроси в правосъдието. Второ, да са извървели пътя от районни съдии и младши прокурори до най-високите нива. Трето, професионализъм и почтеност", каза днес Нинова.

И допълни, че в кариерата си тези кандидати са преминали през търговско, административно, гражданско, европейско право, били са и юрисконсулти. Нинова смята, че те покриват широка правна проблематика, а почтеността им е безупречна. Предложенията на БСП не са и страна в споровете, които текат в съдебната система.

"Разчитаме на тяхната обективна гледна точка за съдебната реформа и на техния обективизъм", заяви Нинова.

БСП предлага повече кандидати, защото иска да има конкуренция, право на избор и истинско състезание. Нинова заяви, че партията цени високо всички кандидати и не е влизала в договорки с други партии по темата.