Лични данни на 198 милиона американски граждани изтекоха в интернет заради грешка на агенция за анализи, участваща в предизборната кампания на президента Доналд Тръмп, предаде Би Би Си.

В 1,1 терабайта информация са включени дати на раждане, адреси, телефонни номера и политически възгледи на почти всички регистрирани гласоподаватели или близо 62% от населението на САЩ.

Изтичането е открито от Крис Викъри, анализатор на кибер рискове във фирмата UpGuard.

Информацията е събрана от много източници - от постове в социалната мрежа Reddit, до анкети, проведени от комитети, които събират средства за Републиканската партия.

Данните се съхраняват на сървър на агенция Deep Root Analytics и са били достъпни за всеки, който е имал линк към сървъра. За последен път те са обновени през януари след встъпването в длъжност на Доналд Тръмп и не е ясно колко дълго са били онлайн. 

"Поемаме пълна отговорност за тази ситуация. На базата на информацията, която сме събрали досега, смятаме, че системата ни не е станала жертва на хакерска атака", заяви основателят на Deep Root Analytics Алекс Лъндри пред технологичния сайт "Гизмодо". "Когато разбрахме за случая, обновихме настройките и ограничихме достъпа до протоколите."

Освен адреси и телефонни номера, протоколите съдържат информация за религиозните и политическите убеждения на американските гласоподаватели, както и мнението им по противоречиви теми като свободното притежание на оръжие, правото на аборт по желание и провеждането на изследвания със стволови клетки.

Данните е трябвало да бъдат използвани от Републиканската партия за създаване на общ профил на избирателя на базата на събраната лична информация и убеждения на гражданите.

"Притеснително е че подобна огромна база данни може да бъде създадена и съхранявана онлайн без дори най-проста защита от публичен достъп", пише Дан О'Съливън в сайта на Upguard. "Възможността да се събере и съхранява незащитена информацията предизвиква въпроси за отговорността на частните корпорации и политическита кампании към гражданите."

Политическите партии редовно събират данни за избирателите, но това е най-мащабното подобно изтичане в САЩ досега.