"Да се създава утрешният свят е най-вдъхновяващият проект. Технологиите променят живота ни, променят начина, по който учим, пътуваме, работим, но пътят напред е само един. Той мина през общата ни работа."

Това заяви днес българската кандидатка за еврокомисар Мария Габриел по време на встъпителното си изказване пред три комисии от Европарламента. В 16 ч българско време днес започна процедурата по публичното й изслушване, която ще продължи цели 3 часа - до 19 ч.

В началото на изказването си настоящата евродепутатка благодари на българското правителство за оказаното доверие, както и на колегите си в Европарламента.

"За мен е чест да бъда пред вас като кандидат за комисар, отговарящ за цифровата икономика и общество. Надявам се днес да проведем конструктивен дебат как заедно можем да дадем още по-голям тласък на цифровия единен пазар за една конкурентна и приобщаваща Европа, за реални ползи за европейските граждани, за общи обединяващи каузи. Изразявам надежда и увереност, че ще очертаем допълнителни идеи и заедно ще допринесем за изпълнението на амбициозната задача на комисията „Юнкер“, да използваме в пълна степен възможностите, предоставени от цифровите технологии в името на общия европейски интерес", заяви тя.

Габриел заяви, че планира в краткия 2-годишен мандат да наблегне на един основен приоритет - пълното прилагане на започналите преди това политики. Но заяви готовност да предложи и нови. Сред ключовите политики в цифровизацията тя посочи проектите за по-бърза широколентова връзка, промените по отношение на авторските права и аудиовизуалните и медийни услуги в Съюза, стандартите за киберсигурност, и достъпа и свободния, но и безопасен обмен на данни в ЕС.

По думите й изследователският й опит в два европейски проекта ще й даде възможност да подходи новаторски към намирането на решения.

„Този опит ми позволи да осъзная колко важно е да подкрепяме включително и с финансови средства изследователската дейност, за да разполагаме с нужните данни. Чрез достъпността им като европейци да продължаваме да сме сред водещите в научноизследователската област. По време на политическия си опит съм имала възможност да работя по политически теми, които първоначално не предизвикваха ентусиазъм, но които благодарение на кампаниите са за осведомяване на обществото, ми позволиха да обединя и да постигна значителни резултати“, допълни Габриел.

Тя посочи, че се е срещала със скептично настроените селскостопански производители, които до момента не са били участвали в общата селскостопанска политика.

„Но благодарение на способностите си да представя доводи за облагите за всички граждани, успяхме да защитим интересите на европейските селскостопански производители за периода 2012-2014 г.“, каза още българският кандидат за еврокомисар. 

Габриел подчерта, че нито един отрасъл не може да остане без цифровите технологии.

"Нашата цел днес е и нашата отговорност, а именно да допринесем за създаването на една благоприятна среда, която да позволи на всички европейци да се възползват от многобройните благодатни възможности на цифровите технологии. Технологии, които не зачитат границите", обясни тя. "Многообразието и компромисът – това е основното ни богатство. ЕП е най-добрият пример, който ни показва какво значи лаборатория за идеи и как функционират сътрудничеството и компромисите на практика. Днес, като имаме предвид разликите в интересите на всички равнища, няма как да постигнем напредък без компромиси. Именно този метод на отвореност, на диалог и ангажираност предлагам по време на мандата си като комисар."

Въпросите приключиха около 18,40 ч. Във финалното си изказване Габриел отбеляза:

"Аз дойдох днес с вас с моя политически компас. Четирите страни бяха следните - от една страна приоритетите на председателя Юнкер. От друга страна защитата на правата европейските граждани. От трета - търсенето на компромис, изслушването на другите. И от четвъртата страна - опитът ми, методът ми на работа, и моят капацитет да ви изслушвам."

Тя добави, че й се е искало да говорят повече за жените, за киберсигурността, за високите технологии като суперкомпютрите, които ще позволят Европа да отстоява високото си място.

Мария Габриел бе номинирана от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за комисар с ресор цифрова икономика и цифрово общество. Габриел ще бъде разпитвана от няколко парламентарни комисии с цел оценяване на нейната способност да заема тази позиция.

Изслушването ще бъде водено от комисията по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) и култура и образование (CULT). Комисиите по вътрешен пазар и по правни въпроси и граждански свободи също са асоциирани към дискусията. Парламентът ще гласува в пленарна зала през юли дали да одобри нейното встъпване в длъжност, или не.

Ако 36-годишната Габриел бъде избрана за поста, тя ще стане най-младия еврокомисар в историята на Съюза.