Антикорупционния фонд (АКФ) изпраща на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) 10 обществени поръчки, за които има сериозни подозрения за корупция.

Във всичките 10 поръчки участниците са сведени до едва двама, като печелившите проекти са с най-високата цена.

Вниманието на АКФ било насочено към поръчките възложени от Асоциацията на дунавските общини "Дунав" след като до фонда бил подаден сигнал за съмнителна поръчка за райониране на комари. Според експертите от АКФ, техническите изисквания на въпросната поръчка са написани на едва една страница, като параметрите са описани по неясен начин, позволяващ строго субективна интерпретация. Още повече, техническата част е с тежест 65% за крайното решение на избиращата комисия, за разлика от едва 35-те процента значимост на цената. Това, обявиха от фонда, позволява определен участник да спечели въз основа на чисто субективното решение на комисията. Поръчката за райониране на комари е спечелена от дружеството с най-висока цена - ДЗЗД „Гражданско дружество ГИС Дунав“, какъвто е случаят и с всички 10 поръчки. 

От АКФ изброяват още редица нередности:

- Вторите класирани участници са предложили значително по-ниски цени от спечелилите, в типичния случай с 30-40%;

- Във всички поръчки са остранени голям брой участници, като са оставени само по двама участника. Това не позволява да се приложи правилото, което гласи, че ако средната цена на останалите участници е с 20% по-ниска от тази на победителя, следва да им се даде възможност за обосновка на ценовите параметри; 

- Изискванията са особено ниски, като участниците просто е трябвало да са реализирали проект в миналото, без значение от цената. Така е възможно дружество някога спечелило поръчка за 1000 лева, сега да спечели такава за 1 млн.

Освен това става ясно, че разликата в точките за техническите параметри спечелени от участниците в поръчките е огромна, като 65 точки за печелившия срещу 7 за втория участник

Десетте обществени поръчки са на стойност 3.8 млн. лева и са по европрограмата за трансгранично сътрудничество с Румъния. Освен на ОЛАФ, антикорупционния фонд е предал скандалните поръчки на българската и румънската прокуратура.