Австралия временно спира военновъздушните си операции в Сирия след предупреждението на Москва, че ще третира като мишени самолетите на САЩ и партньорите им, съобщи Би Би Си.

Правителството обяви, че това е "предпазна мярка" и не конкретизира кога ще бъдат възстановени военните действия.

Австралия обаче ще продължи действията си в Ирак, където само през май е осъществила 80 военни операции.

Реакцията на Москва беше предизвикана от свалянето на бомбардировач от силите на Башар Асад от американски изтребител в небето над провинция Ракка.

"Мерките за защита на австралийските военни сили непрекъснато се актуализират в отговор на потенциалните заплахи", се казва в изявление на министерството на отбраната. "Военните наблюдават отблизо ситуацията в Сирия и решението за подновяване на въздушните операции в Сирия ще бъде взето в подходящ момент."

Австралия се присъедини към водената от САЩ коалиция през септември 2015 г., но между март и май тази година не е участвала в нито една военна операция в Сирия, заявиха от министерството на отбраната.

Прекъсването на военните операции идва в момента, в който подкрепяните от коалицията "Сирийски деморкатични сили" водят битка за изтласкване на Ислямска държава от град Ракка, първия превзет от терористичната организация голям град, обявен за столица на провъзгласения през 2014 г. халифат.