С финал като за холивудски трилър Аржентина изтръгна 1:0 от Швейцария и стигна до четвъртфинал на световното. Победният гол падна в 118-ата минута, дело на Анхел ди Мария. Той вкара технично след брилянтна контра, изработена като пробив и пас от Лео Меси. Един от най-добрите футболисти в света този път не отбеляза, но даде решаваща асистенция, а драмата вървеше към дузпи.

В последните минути "банкерите" се вдигнаха на щурм, оглавен от... вратаря Диего Беналио! Те имаха брилянтен шанс за 1:1, но гредата и съдбата спасиха "гаучосите" при удар с глава и неуспешна добавка на Джемайли. В последните секундни шанс от свободен удар се откри и пред Джердан Шакири.

Аржентина е поредният гранд, който се промъква напред с мъка, подобно на Бразилия, Германия, Холандия, Франция... Латиноамериканците успяха да установят натиск едва след почивката и в продълженията, когато швейцарците отпаднаха физически. Меси и компания очакват съперника си от последния осминафинал, който противопоставя Белгия и САЩ. Двубоят започва в 23:00 часа.