Терорист, опасан със самоубийствен колан, се взривил пред военен патрул на Централната гара в Брюксел. Явно със съмнително поведение той привлякъл вниманието на войниците и когато те тръгнали към него атентаторът се взривил с викове "Аллах, акбар". Експлозията е била слаба и единственият пострадал е камикадзето. Полицията все още не съобщава дали е бил убит. Имаше и информации по-рано, че терористът е заловен жив.

Няма пострадали хора. Ситуацията е под контрол, увериха от брюкселската полиция.

Няма и информация за пострадали български граждани при експлозиите в Брюксел. Министерството на външните работи в София препоръчва на българските граждани, пребиваващи в белгийската столица, да избягват района на централната жп гара и да следват стриктно препоръките на местните власти, както и следят информацията в медиите. Българското посолство в Брюксел следи развитието на ситуацията и поддържа постоянен контакт с местните власти. Български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на дежурния телефон за спешни случаи на българското посолство в Кралство Белгия + 32 473 981 042

Централната гара в Брюксел бе евакуирана веднага след експлозията и стрелбата вътре, съобщава Си Ен Ен.

Очевидецът Реми Бонаф твърди пред Си Ен Ен, че е чул две експлозии. Те обаче явно не са били твърде силни, защото друг свидетел, намиращ се в друга част на сградата не е чул нито една от двете.

Свидетели разказват, че са видели паднал мъж, от чиито дрехи стърчат кабели. Белгийска медия потвърди, че има "неутрализиран" нападател, но властите не разкриват повече.

На мястото на събитието е пристигнал екип за обезвреждане на бомби. Полицаите обаче изглеждат спокойни.

През март 2016 година при терористични атаки на летището и метрото в Брюксел бяха убити 32 души. В понеделник терорист с микробус прегази 10 души в Лондон - рани 9 и уби един, а рено се заби в полицейски ван на Шан-з-Елизе в сърцето на Париж.

Полицията е отцепила района пред пред Централната гара.
Централната гара в Брюксел.
Отцепен е и Гран плас в центъра на Брюксел. Снимка Twitter


Attaque manquée à Bruxelles : la gare centrale... by lalibre

Вижте пристигането на военните на Централната гара след експлозията:

Очаквайте подробности.