Някои от най-добрите работи на Гершуин и Григ ще чуят гостите на фестивала Opera Open 2017 в Пловдив. Световноизвестната пианистка Пламена Мангова излиза на Античния театър в сряда от 21 часа с концерта „Великите клавирни концерни“.

Мангова, под диригентството на Станислав Ушев, ще изсвири прочутата „Рапсодия в синьо“ на Гершуин и Концерта за пиано и оркестър на Григ. След това зрителите ще чуят и „Един американец в Париж“ на Гершуин и отново Григ – сюита „Пер Гинт“ 1&2.

Пламена Мангова спечели втора награда в престижния конкурс Кралица Елизабет в Белгия през 2007 г. и гради забележителна международна кариера вече повече от десет години. Учила е при проф. Марина Капацинска в Държавната музикална академия „Панчо Владигеров“ в София и след това във Висшето Училище за Музика „Кралица София“ в Мадрид при Дмитрий Башкиров.

Работила е с Абдел Рахман Ел Баша в Музикалния Шапел „Кралица Елизабет“ в Белгия, свирила е с водещи световни оркестри като Филхармонията в Ротердам, Филхармоничния оркестър на Радио Франс, Националния оркестър на Белгия, Филхармония на Радио БиБиСи Манчестър, Оркестъра на Италианското Радио и Телевизия в Торино, Симфоничния оркестър „Чайковски“ на Московското Радио, Английски камерен оркестър, Симфония Варсовия, Софийската филхармония и Симфоничния Оркестър на БНР, Петербургската филхармония, Румънската Национална Младежка Филхармония, Хонг Конг Симфониета, Лайпциския Радио Оркестър, Радио Оркестъра на Мадрид, Оркестрите на Тайпей, Нова Зенландия, Токийската Филхармония…

Opera Open 2017 продължава в събота (24 юни) с премиера на балета „Ромео и Жулиета“, постановка на балет „Арабеск“ и оркестъра на Опера Пловдив. Трактовката си по текста на Шекспир и музиката на Сергей Прокофиев прави хореографът Боряна Сечанова, сценограф е Иван Токанджиев.

Площад Славейков