Американският президент Доналд Тръмп прие украинския лидер Петро Порошенко и изрази подкрепа за мирно решаване на конфликта в Източна Украйна, предаде Ройтерс.

Тръмп обаче не спомена и дума за ролята на Русия в този конфликт. Същевременно правителството на САЩ наложи нови санкции срещу Москва заради действията й в Донбас.

Срещата бе обявена официално за "случайно посещение". Преди това Порошенко се видя и разговаря с вицепрезидента Майк Пенс.

Пред телевизионните камери Тръмп заяви, че е "постигнат голям напредък" между двете страни и че двамата са имали "много, много добри дискусии".

Порошенко нарече Тръмп "един от най-надеждните поддръжници и стратегически партньори" на Украйна.

В изявление след срещата от Белия дом съобщиха, че разговорите между двамата лидери са били съсредоточени върху "подкрепата за мирното решаване на конфликта в Източна Украйна и дневния ред на реформите и усилията на Порошенко в борбата с корупцията".

В отделно изявление на Белия дом, разпространено след срещата на госта с Майк Пенс, бе съобщено, че вицепрезидентът е изтъкнал продължаващата подкрепа на САЩ за прилагането на Минските споразумения от 2015 г., целящи Русия да спре да подкрепя сепаратистите.

Самият Тръмп не спомена и дума за тези споразумения. А само преди седмица държавният секретар Рекс Тилърсън каза, че САЩ могат да се оттеглят от тях, за да не бъдат "оковани" от тази политика.

Порошенко заяви пред репортери, че е доволен от срещата си с Тръмп. Той разговаря също с Тилърсън и с шефа на Пентагона Джеймс Матис.

"Получихме силна подкрепа от американска страна, подкрепа в смисъл на суверенитет, териториална цялост и независимост на нашата държава", каза украинският президент.

Матис пък изтъкна "тежките жертви",които Украйна е понесла в конфликта с проруските сепаратисти:

"САЩ са с вас. Ние ви подкрепяме пред лицето на заплашите за суверенитета, за международното право или за световния ред", каза шефът на Пентагона.

Порошенко изрази надежда за разширено сътрудничество между Киев и Вашингтон, но не отговори директно на зададен му въпрос дали е време САЩ да започнат да снабдяват Украйна със смъртоносни оръжия.

"Тръмп не ми прилича на човек, който има специални връзки с Русия", заяви Порошенко по-късно в интервю за телевизия "Фокс нюз".

Специален прокурор разследва възможна връзка между предизборния щаб на американския президент и Москва. Спецслужбите на САЩ смятат, че Москва е повлияла на резултата от президентските избори, на които Тръмп победи Хилъри Клинтън.

След малко повече от две седмици Тръмп трябва да проведе първата си среща с руския президент Владимир Путин, припомня Ройтерс. Двамата трябва да се видят в кулоарите на срещата на Г-20 в Хамбург.