Извършителят на неуспешния опит за атентат късно вчера в Брюксел бе идентифициран като Осама З. от Мароко, роден на 12 януари 1981 г.

Това съобщи днес телевизионният канал VTM, като цитира информиран източник.

Нападателят предизвика снощи експлозия в подземието на Централната гара, където са чакалните и коловозите. Военен патрул го застреля на място. Очевидци твърдяха, че от дрехите му стърчали жици, че носел колан с експлозиви и че крещял джихадистки лозунги.

Вътрешният министър Ян Ямбон каза днес сутринта пред телевизия ВРТ, че терористът е искал, но не е успял да възпламени по-голяма бомба. По-късно бе съобщено, че той изобщо не е имал колан.

Според анонимни източници невзривената бомба била натъпкана с пирони. Тя наподобявала взривните устройства, използвани при атентатите в Брюксел на 22 март 2016 г., при които загинаха 32-ма души.

Осама З. е бил известен на полицията, но не заради подозрения в тероризъм или връзки с радикални организации.

36-годишният мароканец е живял в печално известния брюкселски квартал Моленбеек. Там живее голяма имигрантска общност от Северна Афлика. От този квартал са някои от извършителите на атентатите в Париж през 2015 г. и в Брюксел през 2016 г.

Правителството свика Съвета за сигурност. По същото време бе проведена хайка в Моленбеек. Обискирани бяха няколко жилища. Повече подробности засега не се съобщават.

Сградата на гарата остана затворена и тази сутрин. Трупът на нападателя бе отстранен около 6 часа призори, а следствените екипи и сапьорите я напуснаха два часа по-рано.