"Остава открит въпросът как излизат колите на НСО от гаража след проверка? Как така колата е напуснала гаража на НСО и не са видели болтовете?"

Този въпрос зададе днес в студиото но бТВ Татяна Дончева – лидер на "Движение 21".

"От дома на Лозан Панов до Съдебната палата са едни завои, едно чудо", продължи иронично тя.

И допълни, че това е смешно и че в съдебната система има сериозно напрежение. То произтича от работата на ВСС.

Според Дончева последните конституционни промени не могат да бъдат реформа, но те не са лоши.

"Шефове на съдии са препоръчвали кого да изберат във ВСС. Те обаче получиха скромна подкрепа. Имаше бизнес лобита и лобита на масони. В тефтера на Красьо Черничкия имаше и добри магистрати. Те също понякога стават жертва", смята тя.

Татяна Дончева изтъкна, че системата на единоначалие в прокуратурата е проблем. Това се появявало при всички главни прокурори.

"За промяна се иска воля. Тя трябва да стане без грозни отношения. Не може да се допусне медиен монополист да налага лош тон. Критично може да се говори за всеки. Проблемът е, че се говори с недопустим тон, който ни представя пред света като простаци", каза още Дончева.

Лидерката на "Движение 21" бе категорична, че Цецка Цачева няма визия за реформа.

"Самият Борисов трябва да разбере, че този дебат за системата трябва да започне. Не може с аргументи кое е либерално и социално, да се определя как ще работи машината. Винаги има една група, която да развива болтове", заяви Дончева.

Според нея управлението с реформаторите било по-лесно. Техните министри били по-сговорчиви и по-нормални хора, за разлика от "патриотите". В Европа те се смятат за неприемливи.

"Това, че  Европа премълча за формулата на управление у нас, означава че и там няма принципи и могат да приемат всяка безпринципност, стига да им отърва", заключи Татяна Дончева.