Можем да се поздравим с едно ново начало на българо-македонските отношения и да се надяваме, че договорът за добросъседство между двете страни непосредствено предстои да бъде подписан.

Бих искал да отправя предупреждение към всички хора в България - политици, експерти и просто любители на темата - да проявяват мъдрост и сдържаност в публичните си изказвания. Добросъседство има само там, където има взаимно уважение и взаимни интереси.

Но без уважение, интересите често биват загърбени - в полза на нечии чужди интереси.

Македония преминава през много бурен период на своето развитие, белязан от остра вътрешна политическа борба. Недоброжелателите на добрите отношения между София и Скопие в Македония винаги са се възползвали и ще продължат да се възползват от нашите грешки по отношение на съседната страна, с която ни свързва не само обща история, но и общо бъдеще в обединена Европа.

Препоръчително е неуместните шегички, радикалните мнения и снизхождението - рожба на комплекси за малоценност, да отстъпят на една сдържана приветливост и, повтарям, УВАЖЕНИЕ към тези, с които не само искаме, но трябва да бъдем партньори и съюзници.

Бойко Борисов разбира се е прав, когато твърди, че Македония е най-близката страна - най-близкия народ до нас българите. Именно тази близост е системно използвана от недоброжелатели, за да пораждат страх и конфликт между нас. Нека не им даваме никакви поводи за това.

...

Коментарът е от фейсбук профила на Огнян Минчев.