Има укриване на информация по случая с количествата уран във водата в Хасково, обявиха днес в парламента депутатите от "Воля".

До момента две експертизи установиха, че нивото на радиационния метал във водата по никакъв начин не е опасно за здравето на населението.

"Има опит за укриване на информация от страна на някои институции. Конкретно от Басейнова дирекция не са ни дали информация за качеството на водата. Не са ни дадени данни, което ни дава основания да смятаме, че умишлено се укрива информация. Не е редно да се прекрати действието на комисията в този момент, но държим тази комисия да включи в дневния си ред наблюдение и следене за започването на търсене на решение на проблема", заяви Андон Дончев.

Депутатите на Марешки обясниха, че са гласували "въздържал се" за закриването на временната парламентарна комисия, която проверяваше случая, защото е натоварвала много държавни ресурси, без да търси решение на проблема.

"Очевидно е, че този проблем не е от вчера, не е от онзи ден, трае с много години, защото анализите, които ни предоставиха от Министерство на здравеопазването сочи едно повишаване на случаите на рак в Хасковско, което е малко по-високо от всички други региони", каза още Дончев.

И добави, че от "Воля" са предложили реално решение на проблема още на второто заседание на комисия.

"Ние бяхме единствените, които се отзоваха на покана на една компания, която разработва технологии за почистване на водата - не само от химически замърсявания, тежки метали, но и от радиация. Това е българска технология", обясни той.

И заяви, че хората от една страна са на режим на водата, от друга страна тя е с лошо качество и на 3-4 години се налага да си сменят бойлерите. 

"Освен рисковете, които се крият зад тяхното здраве", отбеляза Дончев.

И сподели, че само половин час по-рано е получил обаждане от председателят на Временната комисия - "патриотът" Георги Колев - който му казал за писмо от прокуратурата, което потвърждава, че има "умишлено потулване на информация". Според Дончев вероятно има и виновници.

По-късно депутати от БСП също повдигнаха въпроса от парламентарната трибуна.