БСП ще финансира поддържането на паметника на Бузлуджа с пари от членски внос и държавната си субсидия. Възможно е да се организира и дарителска камапния сред социалистите. Това обясни пред Клуб Z депутатът от БСП Таско Ерменков. Oт партията вече изявиха желание да получат паметника за стопанисване. Утре ще има среща по темата в регионалното министерство.

"Първата ни задача е да го консервираме, за да спре да се руши", каза Ерменков.

Според него би могло да се направи вътрешнопартийно допитване за бъдещата съдба на паметника. Ерменков обаче смята, че той най-вероятно ще бъде някакъв тип музей на социализма.

"Няма как да стане хотел", каза Ерменков.

Вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова обясни мотивите на партията, с които тя иска да стопанисва паметника. Тя изтъкна, че различни правителства години наред не се грижат за паметниците. Според нея паметниците възпитават младите хора и са уважение към предците ни. Нинова посочи, че Бузлуджа е историческо място и за стотици хиляди социалисти паметникът е архитектурна ценност. Тя допълни, че вече е провела среща с архитект Георги Стоилов, който има авторски права за този паметник, както и с някои от художниците, които са работили по него. В обсъжданията за реставрация и възстановяване на паметника са се включили и млади архитекти и художници.