Кралят на Саудитска Арабия посочи за наследник на трона сина си Мохамед бин Салман, който измести Мохамед бин Найеф - син на предишния владетел и племенник на настоящия крал Салман. 31-годишният Бин Салман ще стане заместник-премиер и ще продължи да бъде министър на отбраната. Бин Найеф пък ще напусне поста глава на вътрешната сигурност.

Крал Салман се възкачи на престола през януари 2015 г. след смъртта на своя полубрат Абдулла бин Абдул Азиз.

Преди няколко месеца той обяви за пръв в линията на наследяване на трона Мохамед бин Найеф бин Абдул Азиз Ал Сауд, син на предишния владетел. Наследникът на Салман Мохамед бин Салман остана втори престолонаследник.

Като министър на отбраната Бин Салман води военните действия на Саудитска Арабия в Йемен и отговаря за енергийната политика на кралството.

Бин Найеф пък отговаря за сигурността на Саудитска Арабия и е известен с твърдата си позиция срещу джихадистките групировки. Той води антитерористичните операции на страната и е в добри отношения със Западните съюзници, включително САЩ и Великобритания.

Решението на крал Салман да издигне сина си до първи престолонаследник и така да консолидира властта си беше подкрепено от 31 от общо 34-ма членове на Съвете за преданост, съставен от членове на управляващата фамилия.

Според анализатори новата позиция ще даде възможност на Мохамед бин Салман да осъществи в по-кратък срок плана си за намаляване на зависимостта на кралството от петрола, коуто включва частична приватизация на държавната нефтена компания "Арамко".

Анализатори смятат, че увеличаването на властта на Мохамед бин Салман ще бъде гаранция за продължаването на радикалните реформи:

"Не очакваме големи промени в ключови области, включително икономическата политика - принц Мохамед бин Салман вече ръководи икономическата политика и натискът за трансформиране и либерализиране на икономиката", коментира Моника Мълик, главен икономист на Търговската банка в Абу Даби.

Бърнард Хайкел, професор в университета Принстън, коментира, че решението на крал Салман цели да утвърди династията, за да се избегне борба за властта между сина му и племенника му.

"Очевидно това е лека и безкръвна промяна. Сега има много повече яснота по въпроса с наследяването. Преди имаше неяснота, всеки само предполагаше какво би могло да се случи. Сега всичко е ясно. Тази яснота намалява рисковете."

Мохамед бин Найеф е изразил покрепата си към новия първи престолонаследник.

Промяната е очаквана от близки на управляващото семейство, но за международната общност идва в изненадващ момент, когато страната се изправя пред нарастващо напрежение с Иран, в условията на дипломатическа криза в Персийския залив и продължаващата война в Йемен.