Служителят на ДАНС Евгени Иванов отива на съд, затова че едновременно е измамил чужди граждани, че ще получат разрешение за постоянно пребиваване в България, успял е да осигури подправени документи на чужденците, издал е държавна тайна и е държал оръжие и боеприпаси без разрешително. Звеното "Антикорупция“ на СГП (ръководено от говорителката на Сотир Цацаров - Румяна Арнаудова, б.р.), днес е внесло в Софийски градски съд обвинителен акт срещу Иванов и колегата му Петър Спасов.

Както Клуб Z вече писа -  Иванов е началник сектор в дирекция „Контраразузнаване“.

От неустановена дата на май 2016 г. до 3 август същата година при условията на продължавано престъпление с цел да набави за себе си имотна облага той възбудил и поддържал заблуждение у Р. А., че ще окаже съдействие на двама чужди граждани да получат разрешение за постоянно пребиваване на територията на Р. България, пишат от прокуратурата.

Заблуждавал Р. А., че ще окаже съдействие на още един чужденец за ускоряване на процедурата по получаване на разрешение за продължително пребиваване на територията на страната, а за други двама чужденци го заблудил, че вече ходатайствал за насрочване на по-ранна дата за интервюта в Министерство на правосъдието по техните молби за българско гражданство.

Така успял да изтръгне от въпросните чужди граждани и  Р. А. общо 39 180,77 лв. (19 000 евро плюс 2020 лева).

Иванов е обвинен и в това, че пак преди ареста му през 2016 г. в съучастие като подбудител и помагач с неизвестен извършител умишлено склонил и улеснил неизвестния извършител да преправи съдържанието на официални документи - лични карти, издадени на името на български граждани в карти на постоянно пребиваващи чужденци. Така придал на документите вид, че са издадени на имената на двамата чужди граждани.

В същото разследване са събрани доказателства, че Иванов е разгласил държавна тайна, като предоставил информация на разпитан по делото свидетел за използвани от ДАНС способи и средства за оперативно-издирвателни и разузнавателни дейности - информация, че спрямо конкретни лица са използвани СРС, както и информация за лица, заподозрени в провеждане на подривна, терористична и др. противозаконна дейност.

"За това деяние, тъй като Иванов е съзнавал, че от него могат да последват вреди за интересите на Републиката, прокурорите от СЗА са го предали на съд и за престъпление по чл. 357 ал.1 от НК (разгласяване на държавна тайна", допълват обвинителите.

За капак в хода на разследването след дадено разрешение от съда при извършеното на 15 декември 2016 г. претърсване и изземване в служебното помещение на Иванов в сградата на ДАНС са открити и иззети един пистолет Heckler&Koch, 125 броя патрони кал. 9х19 мм. и 161 броя патрони кал. 9х18 мм., без Иванов да притежава надлежно разрешение.

Именно по тази част е внесеният обвинителен акт и срещу друг агент на ДАНС - Петър Спасов, който не е притежавал надлежно разрешение за отчуждаване и предаване на огнестрелното оръжие, но го дал на Иванов през 2015 г. 

Евгени Иванов е с мярка за неотклонение „Домашен арест“.