Носителят на три оскара сър Даниъл Дей-Люис, участвал в „Бандите на Ню Йорк“ и „Последният мохикан“, се пенсионира. В изявление, разпространено от агента на артиста, се посочва, че той „повече няма да работи като актьор“, предава Би Би Си. В думите си Дей-Люис заявява, че това е било „лично решение“ и че е „изключително благодарен на всички свои колеги и зрители“. Нито актьорът, нито представителите му ще правят допълнителни коментари по темата.

Дей-Люис е единственият актьор в историята с три оскара в категорията за най-добра главна мъжка роля – за „Левият ми крак“ (1989), „Ще се лее кръв“ (2007) и „Линкълн“ (2012)

Дей-Люис прави дебюта си на екрана като тийнейджър в Sunday Bloody Sunday през 1971-а. Във филмографията му попадат още филми като „В името на Отца“ (1993) и „Боксьорът“ (1997).

Актьорът е прочут с многообразието на ролите си и отдадеността, с която влиза в тях, често оставайки в образ дори и след снимките. Дей Люис учи чешки, за да се превъплъти в лекар-женкар в „Непоносимата лекота на битието“ (по Кундера), слуша часове записи на Еминем за „Бандите на Ню Йорк“ на Скорсезе, води живот в инвалидна количка за писателя и художник Кристи Браун в „Левият ми крак“…

Актьорът е известен и с високите си изисквания към продукциите, в които участва, като често чака години преди да поеме нова роля. Известно е, че след „Лов на вещици“ от 1996-а Дей-Люис има намерение да се откаже за известно време от професията и няколко години за него не се знае нищо, освен че според някои информации се занимава с… обущарство. Заслугата за завръщането му в киното е на Мартин Скорсезе, който го убеждава да играе в „Бандите на Ню Йорк“ (2002).

По-късно тази година излиза явно последният филм с негово участие – Phantom Thread на режисьора Пол Томас Андерсън.

Ето и малко припомняне на някои моменти от трите филма, за които Дей-Люис има "Оскар":

1. "Моят ляв крак"

 

 

2. "Ще се лее кръв"

 

 

3. "Линкълн"

 

 

 

 

"Площад Славейков"