Най-голямата колекция от нацистки артефакти в историята на Аржентина беше открита в тайна стая в дома на колекционер близо до Буенос Айрес. 75-те предмета включват бюст на Адолф Хитлер, колекция от лупи в кутии със свастики и медицински уреди за определяне на размера на човешката глава.

Властите смятат, че артефактите са принадлежали на високопоставени нацисти по време на Втората световна война.

Министърът на сигурността на Аржентина Патрисия Булрич изтъкна, че повечето предмети са били придружени от стари фотографии:

"Това е начин те да се комерсиализират, като се покаже, че са използвани от фюрера. Това са негови снимки с предметите."

Полицията се опитва да разбере как артефактите са попаднали в Аржентина и са останали скрити в тайна стая зад библиотека, до която се стига по таен коридор. Колекцията е открита при обиск на агенти от Интерпол на осми юни. Колекционерът е на свобода, но срещу него се води разследване. 

Основната хипотеза на разслеващите и на членовете на аржентинската еврейска общност е, че са донесени в страната от високопоставени нацисти след Втората световна война, когато южноамериканската страна става убежище за военни престъпници.

Полицията не се ангажира с имена на потенциални притежатели на предметите, но Булрич отбелязва, че част от тях са медицински уреди, което води към Йозеф Менгеле.

Менгеле е лекар в концентрационния лагер Аушвиц по време на Втората световна война. Той е известен с жестоките експерименти, провеждани върху хора от лагера.

Докато други известни нацисти се изправят пред съда в Нюрнберг за военни престъпления, Йозеф Менгеле бяга в Аржентина и живее в Буенос Айрес близо десетилетие. След като агенти на израелката тайна служба Мосад залавят ръководителя на Холокоста Адолф Айхман, който също жевее в аржентинската столица, Менгеле се мести в Парагвай. Той умира в Бразилия през 1979 г.

Ариел Сабан, президент на политическата организация на евреите в Аржентина, коментира:

"Това е нечувано в Аржентина. Откритието на 75 оригинални предмета е историческо и може да предложи неопровержими доказателства за присъствието на лидери, които са избягали от нацистка Германия."