Балонът при недвижимите имоти няма да се надува. В периода 2014-2016 г. ръстът на цените бе между 8 и 10%, но през 2017 г. той ще се забави до 4-8 на сто и няма да сме свидетели на прегряване на пазара, каквото имаше преди кризата от 2008 г. Около тази прогноза се обединиха експерти от Национално сдружение недвижими имоти (НСНИ).

Според Александър Бочев от НСНИ рекордно ниските лихви по депозитите, които се движат между 0.29 и 1%, мотивират инвеститорите да търсят алтернативи като закупуването на имоти и отдаването им под наем.

Taĸa нaпpимep двycтaeн aпapтaмeнт в paйoн "Mлaдocт", чиятo цeнa e oĸoлo 70 000 eвpo, би мoгъл дa бъдe дaдeн пoд нaeм зa oĸoлo 330-340 eвpo нa мeceцa, ĸoeтo oзнaчaвa 5.8% дoxoднocт и 17-гoдишeн пepиoд зa вpъщaнe нa инвecтициятa.

За сравнение подобна инвестиция в "Лозенец" би се върнала за 19 години. Oтдaвaнeтo нa oфиc плoщи пoд нaeм би нocилo мeждy 6 и 8%, a нa тъpгoвcĸи плoщи и пoвeчe.

Бочев обаче уточни, че в дългосрочен план е по-вероятно цените в централните квартали да отбележат по-висок ръст.

Ниските ипотечни кредити предпоставят по-широк достъп до финансов ресурс за потребителите и по-голямо търсене на имоти. 

"Не може да говорим за балон към момента, но все пак трябва да сме внимателни", заяви председателят на УС на НСНИ Ирена Перфанова, опровергавайки спекулациите около ръста на цените на жилищата.

В центъра на София, цените варират между 900 и 1500 евро на квадратен метър, докато в комплексите между 700 и 900 евро. За първото тримесечие на 2017г. в столицата има 7.34% ръст на започнатите сгради спрямо същия период година по-рано. 

Още една малко по-неочаквана причина за имотните инвестиции в столицата са и нискобюджетните полети и улеснения достъп на туристите в града, което позволява кратосрочното отдаване на апартементи под наем, посредством приложения като airbnb.com.

Според официалната статистика се наблюдава и известен спад в броя на сключените сделки, но от НСНИ припомнят, че данните не включват закупените имоти в строеж и на зелено, които могат да обърнат резултатите.

Заместник-председателят на НСНИ Добромир Ганев посочи липсата на магистрала до Варна, като една от основните причини за незавидното състояние на пазара на бизнес имоти в града. Влошените отношения между ЕС и Русия пък се смятат за обяснение на част от спада на сделките по Черноморието, тъй като руските купувачи са важни играчи за региона. 

Въпреки това, напоследък се наблюдава леко възвръщане на руския интерес.