Френският министър на правосъдието и лидер на коалиционния партньор на партията на Еманюел Макрон "Републиката в движение" Франсоа Бейру подаде оставка. След него поста си напусна и министърът по европейските въпроси Мариел дьо Сарне, която ще оглави парламентарната група на Демократичното движение след оттеглянето на Бейру.

Франсоа Бейру беше третият член на Демократичното движение (MoDem), което подаде оставка в рамките на 24 часа, с което партията загуби всичките си постове в кабинета на Макрон.

Парижката прокуратура започна предварително разследване срещу партията на Бейру за злоупотреба с европейски средства. Демократичното движение е обвинено, че е плащало на своите служители в Париж с пари, получени от Европейския парламент за лични асистенти на евродепутати.

Вчера заради разследването срещу MoDem, оставка подаде и министърът на отбраната Силви Гулар, която също е член на партията.

Преди седмица оставка подаде и Ришар Феран, министър на регионалното сближаване, който също е разследван за финансови злоупотреби.

След убедителната победа на парламентарните избори, партията на Макрон няма да има нужда от подкрепата на MoDem за формиране на парламентарно мнозинство.

Разследванията срещу коалиционния партньор идват след като Еманюел Макрон обеща да прочисти френския политически пейзаж от корупционни практики заради серията скандали около президентските избори. Двамата му основни опоненти за президентския пост - Франсоа Фийон и Марин льо Пен - бяха обвинени в злоупотреби.

Френският министър-председател Едуар Филип ще обяви състава на новия кабинет по-късно днес.