Из кулоарите на ВСС и сред магистрати упорито се носи мълвата, че кандидатурата на Димитър Узунов за един от върховете в съдебната система - председател на Върховния административен съд, не е забравена. Тъкмо обратното – съвсем актуална е! Това пише сайтът "Де факто"  в материал, посветен на изненадите, които могат да се очакват до четвъртък - 9:30 ч, когато е последният срок за номиниране на кандидати за един от най-важните постове в държавата.

След старта на заседанието на пленума на ВСС мандалото хлопва, повече възможности за издигане на наследник на Георги Колев няма, поне в тази процедура.

По закон номинации се правят в четирите поредни заседания на ВСС, следващи откриването на процедурата за избор. Три от тях минаха - 1,8,15 юни, четвъртото заседание е на 22-ри.

Но практиката дотук показа, че кандидатури се внасят и в последния момент – така например беше номиниран Сотир Цацаров за главен прокурор.

Нищо сигурно, но… Димитър Узунов пак е на хоризонта

Макар да се ползва със симпатиите на мнозинството в съвета, представляващият ВСС - меко казано - не спечели обществено доверие.

Узунов, бивш шеф на районния съд в Сандански, стана популярен като „човекът на Бойко” (от записите на „Двете каки”), а името му беше първото публично спрегнато за нов председател на Върховния административен съд. Още през март го огласи бившият правосъден министър, сега лидер на „Да, България“ Христо Иванов – като предупреждение, че „човекът с есемесите, човекът с прегръдките, випускникът на Симеоново – поредният” е много вероятно да стане и един от „тримата големи” в съдебната власт.

После нещата около Узунов затихнаха. Особено след като в самия ВАС бяха опраскани всички други възможсти освен кандидата, посочен от председателя. В последните дни обаче се забелязвало оживление сред кадровици от мнозинството, помежду им текат усилни обсъждания дали да правят номинация за Димитър Узунов, твърди правният сайт.

Ако той бъде издигнат, ще е именно от колегите му от ВСС – след последните промени в съдебния закон кандидати могат да предлагат трима от съдийската колегия на съвета, правосъдният министър и пленумът на ВАС.

Пленумът вече номинира съдията от ВАС Георги Чолаков, подкрепян и от Георги Колев.

Правосъдният министър Цачева няма да изневери на традицията, наложена от досегашните министри, и няма да номинира, категорични били запознати,  близки до нея.

Остават членовете на съдийската колегия.

Не е изключен и трети

А в съдийската колегия са 12 човека (без Лозан Панов и Георги Колев) и възможностите за формиране на „тройки” са не една и две.

Затова с всички условности не е изключено в "12 без 5" да се появи и трети кандидат, смятат магистрати. Това би могла да е съдията от ВАС Соня Янкулова, която има безупречна репутация и вече бе издигната от колегите си от съда, но загуби с много надпреварата с посочения от самия Колев - Георги Чолаков. Още тогава се чу, че участието на Янкулова в процедурата изобщо не е зачертано и тя може да бъде номинирана от трима кадровици. Разбира се, ако даде съгласието си за това.

Стане ли, ще е „тройка” от ВСС от страна на „малцинството”.

Какво точно ще се случи предстои да видим.

Сигурното е едно – ако освен Чолаков се появят и други кандидати за председател на ВАС, изборът на наследник на Георги Колев от този съвет изглежда обречен. За да е успешен, се искат поне 17 „за” от 25-членния ВСС. Това мнозинство и сега е съмнително, но става напълно непостижимо, ако гласовете на Колев и мнозинството се разделят.

Впрочем, може да е и за добро.  Още при старта на процедурата в началото на месеца някои  от членовете на съвета бяха категорични – не е редно тези, които си отиват през октомври, да правят отговорния избор на шеф на ВАС за идните 7 години. Идва нов ВСС, нека той си каже думата.

Някои подсещат, че президенът може да не издаде указ за избраника  на ВСС.  Други обаче напомнят печалния опит, когато „старият“ ВСС избра за главен прокурор Бойко Рашков, тогава шеф на Националната следствена служба, и то с препоръката на отиващия си тогава обвинител №1 Иван Татарчев, но президентът Петър Стоянов не издаде указ за назначението му. И дойде Филчев.

Факт е – в най-новата ни история дотук нито един от „тримата големи“ не е успял да излъчи своя наследник.

Авторитетни юристи са категорични, че износеният откъм мандат и най-вече откъм обществено доверие съвет няма право на финала си да излъчи и председател на Върховния административен съд. Засега няма надежда, че някой ще ги чуе.