Лидерът на СДС Божидар Лукарски коментира пред бТВ процесите в десницата и възможността партиите от нея да се обединят. Той се обяви против изказвания на десни лидери, които заявиха, че обединението трябва да се случва по линията на това коя партия е опозиция на премиера Бойко Борисов.

"Това е комплекс за малоценност, страх, фиксация в личността на сегашния премиер. Дясно обединение против Бойко Борисов е комплексарщина", смята Лукарски.

Помолен да коментира твърденията, че той самият е близък до Борисов Лукарски заяви:

"Между близки до Бойко Борисов и работещи добре с Бойко Борисов има разлика".

Според него всяко правителство трябва да се оценява по програми и действия. Лукарски заяви директно, че човекът, който в миналия мандат е прокарвал в Реформаторския блок идеята за противопоставяне на Борисов е бил Радан Кънев.

Според Лукарски ще има предсрочни избори, но те няма да са скоро. Той смята, че настоящата управляваща коалиция не е хомогенна смес и ще има пукнатини.

"Отношението трябва да се формира от действия или бездействия. Сега бездействията са повече. 43-то народно събрание за 2 седмици прокара толкова законопроекти, колкото сегашния парламент досега", каза Лукарски.

Той се изказа положително за Емил Караниколов, който го наследи на поста икономически министър.

"Познавам добре Караниколов, за него мога да кажа само хубави думи, той работеше като експерт. Не съм знаел че е близък с патриотите", заяви Лукарски.

По негово време Караниколов бе шеф на Агенцията по приватизацията и именно в този период стана сделката за Дипломатическия клуб в Бояна. За тази сделка се твърди, че зад нея стои Делян Пеевски.

Лукарски зададе въпроса какво щеше да стане в миналия мандат ако всички реформатори бяха гласували против даден закон, внесен от ГЕРБ така, както в този мандат Обединените патриоти не подкрепиха законопроекта на ГЕРБ за мажоритарния вот.

"Цветанов щеше да се обади от Юнкер до Дол, да обиколи всички телевизии и да каже как не може да се управлява с реформаторите", обясни Лукарски.

И припомни, че сега подобни реакции няма. Според Лукарски законопроектът на ГЕРБ е бил бутафория, защото партията не желае да се въведе такъв вот. Според него българският народ също няма интерес от мажоритарни избори.