Луксозни апартаменти с цени започващи от 1.6 млн. паунда ще бъдат предоставени на 68 домакинства от изгорялата преди дни в Лондон "Гренфел Тауър", предаде Гардиън.

Семействата останали без дом след опустошителния пожар, който отне живота на 79 души, ще получат безвъзмездно жилища в скъпарската южна част на квартала "Кенсингтън", в чиято бедна северна част пък се намира изгорялата сграда. Апартаментите са придобити от Корпорацията на Лондон, като най-скъпите от тях са на пазарна цена от 8.6 млн. британски лири. Жилищата ще станат част от социалния фонд на корпорацията.

Комплексът, който очаква настаняването на новите си жители през юли и август, разполага с басейн, 24-часова охрана, сауна, спа-център и кино салон.

"Трябва да намерим дом на всеки един от тях (хората от "Гренфел Тауър" - бел. ред.). Някъде, където ще са в безопасност, и ще бъдат близко до своите роднини и приятели, за да могат да изградят животите си наново. Ще работим денонощно за да осигурим жилищата", обявиха от компанията, която е построила модерните сгради.

Решението идва след призивите на лидера на Лейбъристите Джереми Корбин, който поиска на оцелелите да се предоставят жилища в района на "Кенсингтън". Корбин коментира, че кварталът е като два различни града: единият е изключително богат, а другият невероятно беден.