Приоритетът на британското правителство е да постигне възможно най-доброто споразумение за излизане от ЕС.

Това заяви днес пред парламента в Лондон кралица Елизабет II, предаде Ройтерс.

Кабинетът на Тереза Мей ще се стреми към възможно най-широк консенсус по условията за "Брекзит", допълни тя.

Кралицата представи пред депутатите програмата на правителството. Тя обяви, че кабинетът ще отмени хармонизирането на британското законодателство с европейското и ще приложи нови политики в областта на имиграцията, международните санкции, ядрената сигурност, земеделието и риболова.

"Приоритетът на моето правителство е да осигури възможно най-доброто споразумение за излизане на страната от ЕС. Моите министри са готови да работят с парламента, местните власти, деловите среди и други по изграждането на възможно най-широк консенсус за бъдещето на страната извън ЕС", каза Елизабет II.

От речта й още ясно също така, че правителството се отказва от най-спорните си планирани мерки в образованието и здравеопазването, които бяха приети силно отрицателно от гласоподавателите по време на предизборната кампания. На парламентарните избори на 8 юни консерваторите изгубиха абсолютното си мнозинство в Камарата на общините.

Кабинетът се отказва от намеренията си да премахне безплатните столови за ученици и да финансира здравните грижи за стари хора чрез допълнителен данък върху наследството им, наречен от критиците "данък деменция".

Не се споменава и предизборното предложение на да се отмени забраната за лов на лисици.

Кабинетът в Лондон предвижда да въведе длъжността обществен защитник, който ще представлява пострадали семейства след злополука. Това става седмица, след като пожар опустоши небостъргача "Гренфел Тауър" със социални жилища в столицата и уби 79 души.

Правителството обяви още, че ще бъде в състояние да се намеси при сделки за закупуване на критично важна британска инфраструктура от чуждестранно лице, което би могло да застраши националната сигурност. 

То ще може да проверява значителни чуждестранни инвестиции с цел опазване на националната сигурност. 

В речта на Елизабет Втора не бе споменато планираното държавно посещение на президента на САЩ Доналд Тръмп във Великобритания. Затова пък тя заяви, че правителството очаква с нетърпение планираната визита на испанската кралска двойка, предвидено за юли.

Речта на британската кралица бе кратка, което отразява отслабените позиции на Тереза Мей след загубата на абсолютното мнозинство на консерваторите след предсрочните избори на 8 юни, изтъква АП.