Премиерът Бойко Борисов се изнерви, докато коментираше пред Нова тв казуса с развитите болтове на служебния автомобил от НСО на шефа на Върховния касационен съд Лозан Панов.

"Това ли е съдебната реформа?!", отсече Борисов.

Той препоръча на водещите да попитат шофьорите му колко пъти е имало подобни проблеми.

"Пратете един с камера долу, те се смеят. Понеже са ни на по 8-9 години колите, леглата на болтовете се износват", обясни Борисов.

Затова всеки ден шофьорите в НСО били длъжни да подпишат, че лично проверяват болтовете.

"Съдебна реформа не означава болтовете на председателя на съда. Това е най-голямата му грешка. Той трябва да си говори за съда. Както ние не си позволяваме да коментираме делата на съда, той няма работа да коментира делата на парламента. Ако ние всеки ден започнем да коментираме делата на съдиите, знаете ли какви декларации ще има. В момента ние берем плодовете на една изключителна реформа. Кое е важно? Развивали са ми се много пъти. Имаме много пъти такива случаи и си завиваме болтовете на ръка. Вас не ви интересува съдебната реформа. Какво трябва да направим с Лозан Панов... Да назначим един човек, който всяка сутрин да завива болтовете", каза още Борисов.

И припомни, че съдиите вече сами са избрали своите представители във ВСС, както и прокурорите по най-демократичния начин, а парламентът ще избере своята квота с 2/3. Според него това е възможно най-добрият ВСС.

"За едно и също нещо в България и Германия там дават 4 години затвор, тук го оправдават на 12-та година. Всеки ден на Лозан Панов болтовете, всеки ден Лозан Панов каза. Вземете си подредете съда. И аз се чувствам застрашен. Като искаш да си в гората и да ловуваш мечки, не трябва да те е страх от тях. Да обясни от какво е застрашен. Нито съм му адвокат. Пратете долу да питат шофьорите в какво състояние са джантите, особено алуминиевите. И аз мога да реагирам много, че поне 6 пъти сме слизали от колите и сме прехвърляли багажа. Техника. Да не се вкарваме в подобни неща. Много е жълто", каза още Борисов.

Той съобщи, че Симеон Сакскобургготски ще бъде поканен в нещо като съвет на старейшините, който ще е съвещателен орган за председателството на ЕС, което ни предстои. Борисов не присъства на 80-годишнината на царя, тъй като в същия ден претърпя операция на коляното.

"Обадих се на царя, честитих му лично, казах му, че много го обичам, че са най-добри чувствата ми. Предложих му да мина да го видя", каза Борисов.

Той поясни,че е гледал опашките от хора, които са се извили, за да честитят рождения ден на Симеон. Според него на тях са се наредили голяма част от онези, които са го провалили.

"Имах възможност да гледам тези опашки. Да видя тези хора, голямата част, от които го провалиха. Възнамеряваме да го поканим в един съвет на старейшините на председателството, без пари, без заплащане. Видях ги всичките царедворци, Ако не бяха тези царедворци, царят щеше да бъде премиер или президент. Царят ни е добър, царедворците са лоши", заяви Борисов.

Той изтъкна, че ако е бил на рождения ден на царя нямало да чака на опашка, защото такъв е редът.

"Език мой - враг мой. Колкото по-малко се приказва, по-добре се работи", каза още премиерът.

Запитан за проблемите с коляното си той обясни, че те му идват "от акъл" И цитира майка си, която го питала "набесне ли се сине", когато той се връщал от игра на футбол.

За пореден път Борисов се закани, че ще проведе реална административна реформа. Той заяви, че всеки от министрите му, който не си е представял как самият той чака на опашка, си отива. Борисов даде пример със свидетелството за съдимост. От таксите за него се събирали 3 млн. и 800 хил. лв., а се губят 26 млн. часове за изваждането.

"Това са реалните, ежедневните болки - КАТ, кадастър. Да си оправим опашките, административната служба. Вчера ми пишат във фейсбук, че в Пловдив за 1 час минават през КАТ. Администрацията усеща, че или ще свърши работа, или ще си ходи. Това е силата на гражданското общество", каза Борисов.

Той коментира и външнополитическата ситуация, като за пореден път повтори, че преди няколко месеца, когато имаше избори в европейски държави и референдум в Турция отношенията са били влошени. След това обаче те се успокоили.

"Хората по време на избори лудват, почват да говорят какви ли не неща, много от които те самите не си ги вярват. Турската икономика е много свързана с Европа", каза Борисов.

Той каза, че се обръща към Реджеп Ердоган с "Тайпи", защото така се обръщали към него най-близките му приятели.

"Караме се, разправяме се. Има моменти, в които малко можеш да повишиш тон. В едни приятелски отношения мога да му кажа това, което мисля. Всички прекалиха, сега трябва да си нормализират отношенията", каза Борисов.

Той отрече да играе посредническа роля между Русия и ЕС.

"Те си имат външни министри, имат дипломати. За радост имам авторитет сред тези хора, като си кажа мнението, те ме чуват. Но да кажеш, че ако не си ти, е глупаво, прекалено самоуверено, нккога не бих си го позволил", обясни Борисов.

Той бе попитан дали би искал да управлява от дворец, подобен на тези, в които се помещава турската власт.

"Всичките срещи са в дворци, там управляват от дворци. Ние в България сме скромни. В сравнение с тях в спартански условия се работи. Мен ми се иска да си живея в Банкя. Аз не бих им завидял никога", отговори Борисов.

Той коментира и действията на Ердоган относно всеки, който не е съгласен с него. И разказа неговата гледна точка, според която противниците му искали да го убият.

Борисов заяви, че медиите трябва сами да си отговрят на въпроса защо България е на дъното в класациите за свобода на словото.

"Това трябва вие да си дадете сметка, защо е така, че сме в дъното по свобода на словото. Тук имате такава огромна свобода. Кой би могъл да си помисли от страна на управляващи и правителство забележка да направи? Стотици телевизии, сайтове, вестници. В България няма шанс нещо да не излезе, да се скрие. Някои вече с фалшивите си новини създават много проблеми", каза Борисов.

На напомнянето, че негови министри дават интевюта в сайтове, които си позволяват груб и дори вулгарен език Борисов отговори:

"И аз съм чул за разни сайтове - брадва, секира, където има други интервюта. Не съм съгласен, всеки министър трябва да си преценява къде и как да се изяви".