"Росатом" има интерес да участва като изпълнител в АЕЦ "Белене". Това каза пред бТВ министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Според нея това е много добър знак и сигнал.

"Когато конструкторът по проекта е и изпълнител по реализацията му, това е гаранция за сигурност, за качеството на тази централа", обясни тя.

Дали обаче ще се строи централата предстои да бъде решено. Това решение зависи и от доклада на БАН, който трябва да е готов през септември и обхваща всички аспекти на проекта от правна, техническа и икономическа страна.

Петкова допълни, че държавата тепърва ще търси стратегически инвеститор за проекта.

"След като платихме задължението си на "Атомстройекспорт", до края на септември ще имаме два завършени реактора, за които трябва да имаме решение какво ще правим. Когато оборудването дойде в България, ще отделим активите и пасивите, свързани с проекта, и ще опитаме да реализираме успешна процедура по приватизация във връзка с този проект", каза Петкова.

Ако процедурата по приватизация и намирането на инвеститор не се реализира успешно, ще се мисли за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Според Петкова оборудването е съвместимо.

"До този момента в проект е инвестиран много сериозен ресурс – 1,4 млрд. лв. и 1,176 млрд. лв. за оборудване, от парите на българските данъкоплатци, затова сме длъжни да вземем най-доброто решение, така че този ресурс да бъде усвоен по най-добрия начин", заяви тя.

Според Петкова България трябва да запази ключовото си място като транзитьор на природен газ и да използва своети географско предимство.

"България е страна членка на ЕС, всичко, което се случва или ще се случва на нейната територия, ще бъде изцяло съобразено с европейското законодателство. От друга страна трябва да отстояваме националните си интереси", каза Петкова.

За строителството на хранилище за радиоактивни отпадъци у нас министърът заяви, че в тази процедура няма нищо опасно. Парите за това хранилище щели да дойдат чрез Европейската банка за възстановяване и развитие.

На въпрос трябва ли да бъдат затваряни тецовете в България тя отговори, че това ще е сериозен проблем, защото въглищните централи осигуряват близо 44% от електроенергията за страната.

"Затова ще се борим България да получи дерогация от тези завишени изисквания, но всяка централа трябва да докаже, че разходите за инсталиране на сероочистващи устройства в пъти ще надвишават ефекта за екологията", обясни министърът.